borvidék

2017.08.24. 07:00

A kései fajtákat még meg kell permetezni

A szőlő jó állagú, a minőség és a mennyiség is jó évjáratot vetít előre. Permetezésre viszont még szükség van.

Mauthner Ilona

Miközben megkezdődött a szüret a megye két borvidékén, a kései szőlőfajtákat – mint a kékfrankos, a cabernet vagy az olaszrizring – még permetezni kell. Az elmúlt heti meleg kedvező volt a szőlő érésének, mondta dr. Gabi Géza növényvédő szakmérnök. Szépen színesedtek a fajták. A cukorfok is értékelhető már, a sérült bogyók száma viszont a június 27-ei jégverés után sok. A jégverés után a gazdák még bizakodtak, hogy szüretre majd a jégvert bogyók kihullanak a fürtből. Most azonban az látszik, hogy nem fognak.

A szőlő – ahol nem volt jégeső – jó állagú, a minőség és a mennyiség is jó évjáratot vetít előre. Azonban a nagyobb baj már a küszöbön van. A jobban érő csemegeszőlőknél már látható az, ami a borszőlőknél csak most következik: a szürkepenészes rothadás. Mindenképpen végezzünk az idei évben szürkepenész elleni védekezést már most, függetlenül az időjárás várható alakulásától, mondta dr. Gabi Géza. Ezzel megelőzhető, hogy az egész évi munka – néhány esőt követően – napok alatt tönkremenjen.

A késői fajtákban lisztharmat és peronoszpóra ellen a réz és a kén használata javasolható. Mind a gombaölő, mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyelni kell a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás tünetei. Jelenleg a betegség ellen nem ismert kémiai védekezési mód. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A kabócák ellen is folytatni kell a védekezést. A borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában