agrárfórum

2018.03.04. 16:00

Folytatódik az áfacsökkentés, védik a hazai méhészeket

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár egy agrárfórumon vett részt Szekszárdon, a megyei agrárgazdasági kamara meghívására. Többek között beszélt a 2020 utáni uniós támogatási lehetőségekről, az élelmiszerek áfa csökkentéséről, valamint az osztatlan közös földek sorsáról.

Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes

Két év múlva, 2020 után változhat az agrárium támogatása, de fontos hangsúlyozni, hogy a jövőben is egy megfelelő forrásokkal támogatott közös agrárpolitikára van szükség, mondta Kis Miklós Zsolt államtitkár a szekszárdi fórumon. A versenyképesség megőrzése és erősítése érdekében hazánk számára elengedhetetlen hogy az uniós támogatások, és ezen belül is a mezőgazdaságra közvetlenül fordítható normatív és beruházási támogatások összege ne csökkenjen 2020 után se. Magyarország kész a bruttó nemzeti jövedelem  1,2 százalékára emelni a hozzájárulását az Európai Unió büdzséjéhez a 2020 és 2027 közötti hétéves költségvetési ciklusban,  mivel az Egyesült Királyság tervezett kilépésével és az új kihívásokkal több feladat jut kevesebb befizetőre.

Az államtitkár elmondta, az előttünk álló időszakban elengedhetetlen lesz az együttműködés a kormány, a szakmai szervezetek, valamint a gazdálkodók között, hogy a magyar érdekek megjelenjenek az uniós agrárpolitikában. A magyar érdek az erős, kétpilléres, megfelelő közösségi forrásokkal támogatott Közös Agrárpolitika fenntartása 2020 után is. A rendszer gyökeres átalakítása nem szükséges. Valódi egyszerűsítésre van szükség, ami csökkenti a gazdák adminisztratív terheit és a közigazgatás számára is egyszerűbbé teszi a végrehajtást. Ezen felül pedig meg kell akadályozni, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési forrásokat más, például a migrációs válság kezelésére fordítsák, mondta az államtitkár.

Kérdésként elhangzott az is, hogy mi az oka annak, hogy folyamatosan csökken az élelmiszerek áfája ennek ellenére a fogyasztó nem érzi ezt a vásárlásoknál. Kis Miklós Zsolt elmondta, az áfa mérséklésére átfogó igény volt, ebből adódóan érdemes azt is megnézni, hogy a termelő mennyit kapott az áfa-csökkentés előtt, illetve azután. Fontos továbbá, hogy a magas áfa – amellyel az élelmiszerek többsége forgalomba

kerül – jelentős csábítást jelent a csalásra, rontja a tisztességes szereplők versenyképességét, emellett az adónem megfizetésének elkerülése nagy költségvetési bevételkiesést okoz. A kormány célkitűzéseinek megfelelően az áfacsökkentés visszaszorítja a feketegazdaságot, mert egy kisebb adómértéknél már nem éri meg a kockázatot az áfa-befizetés elkerülése.

Emellett folyamatosan nyomon kell azonban követni, hogy a kiskereskedelmi üzletláncok ne éljenek vissza az erőfölényükkel, ne „nyeljék be” az áfacsökkentést, és abból a fogyasztó és a termelő legyen a legnagyobb haszonélvező, mondta az államtitkár.

A kormány célja, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legkisebb áfa terhelje, ezért idén is tovább folytatódik a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentése.

A magyar kormány évek óta folyamatosan szorgalmazza uniós szinten a mézpiac szigorítását. Ennek egyik nagy eredménye, hogy az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága elfogadta az úgynevezett mézjelentést, ami az európai méz, a méhészek és a méhek, valamint a fogyasztók védelmében tanúsított európai egységet mutatja, válaszolta a méhészeknek az államtitkár. A méz-jelentésről az európai bizottság február 28-i ülésén tárgyalt, a dokumentumról később szavaznak. Magyarországnak kiemelten fontos ez a kérdés, hiszen Spanyolország és Románia után a harmadik legnagyobb mézelőállítók vagyunk az unióban.

A hazánkban készült méz 75 százaléka az unió piacára kerül, fel kell azonban vennie a versenyt a kontinensen kívülről, például Kínából behozott mézekkel. A kínai méz mintegy 20 százaléka bizonyítottan hamisított, ezért a jelentésben hazánk  kezdeményezte, hogy a csomagolás címkéjén legyen feltüntetve, hogy a végtermékben felhasznált unión kívüli méz melyik országból származik. Továbbá az, hogy a kiszerelt termékben ez a tétel pontosan hány százalékos arányban van jelen. Egyebek mellett Magyarország szeretné betiltatni a gyantaszűrés alkalmazását is, amellyel a hamisítók jelenleg a kimutathatóság szintje alá csökkenthetik a mézet szennyező anyagok maradványait, például az antibiotikumok és a cukorszirup nyomait.

Osztatlan közös: be kell fejezni

Az osztatlan közös föld/területek időről időre szóba kerülnek. Kis Miklós Zsolt államtitkár elmondta, folyamatban vannak a kimérések, ami sajnos igen lassú és munkaigényes folyamat. Bíznak benne, hogy ez a munka mihamarabb eredményesen befejeződik, mert komoly fejlesztéseket akadályoz meg például az öntözés esetében. Sajnos sok pályázó nem jogosult a támogatásra, miután a közös földnél a beruházáshoz minden tulajdonos hozzájárulása szükséges. Máig tulajdonosként vannak bejegyezve olyan személyek, akik már az előző évszázadban elhunytak, ráadásul még a hagyatéki/póthagyatéki eljárás sem történt meg, ezért az ilyen földterületekre nem lehetséges támogatást adni, mondta az államtitkár.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!