fagykárok

2018.03.07. 11:30

Sokba került a hideg, ha fűteni kellett a melegházat

A mínusz 18-20 fokos hideg megviselte a növényeket a megyében. Hogy mekkora a kár, az majd akkor derül ki, ha már tartós lesz a jó idő és a gyümölcsfákon a rügyeket már éjszaka sem szorítja a fagy. A hideg a fóliasátrasoknak okozta a legnagyobb gondot. Ezekben a hetekben ugyanis már javában palántázzák a dinnyét, a paprikát és a paradicsomot, de fóliasátor alatt van az eperpalánták egy része is.

Mauthner Ilona, fotó: shutterstock illusztráció

Szedres, Csámpa, Bogyiszló, Udvari környékén már állnak a fóliasátrak, és bennük javában tevékenykednek a gazdálkodók.

– Megbirkóztunk a nagy hideggel – mondta Bognár János szedresi dinnyetermelő.

– Pont két hete kezdtük el a fólia alatt a palántákat kiültetni, ugyanis a naptár szerint ekkor van ennek a munkának itt az ideje, azért, hogy áprilisra már erősek legyenek a dinnyepalánták.

Pont két hete kezdődött a zord idő is. Bognár János elmondta, hogy még mínusz húsz fokot is mértek a múlt hét közepén. Így éjjel-nappal fűtöttek, egymást beosztva tartották a frontot. A sátoron belül még úgynevezett inkubátorokat is felállítottak a palántáknak. A dinnyések egymással is tartják a kapcsolatot, mindenki igyekezett megvédeni a palántáit, ki fás kazánnal, ki gázpalackokkal fűtötte fel a fóliasátrát.

A termelők abban reménykednek, hogy hamarosan valóban beköszönt a tavasz és vele a napsütés is. Nemcsak a dinnyéket, de sok helyen már a paradicsompalántákat, a salátákat is nevelik a fóliák alatt. Az eperpalánták fölé is fóliát húztak, hogy minél előbb tudjunk majd a hazai eperből vásárolni. Az ezzel járó megnövekedett költséget a kertészkedők zöme nem is vállalja, hiszen a szieszta kányhák gázpalackos üzemeltetése nem kevés pluszköltséget ró a termelőkre. Bényi András, a faddi Venyige Szövetkezet tagja elmondta, ők nem is vállalkoznak fóliázásra, mert olyan sokba kerül a sátor fűtése – különösen az idén –, hogy nem hozná be a gyümölcs a ráfordított költséget.

– Kár lenne egyelőre bármit is mondani a károkról – mondta dr. Vörös Géza agrárszakmérnök. – Tény, hogy rendkívül hideg volt az elmúlt héten, mínusz 18-20 fokot is mértek a megyében, sőt, egy-egy völgyben akár ennél is hidegebb lehetett. A legérzékenyebb állapotban a kajszibarackfák rügyei voltak, mert az enyhe január után már javában megduzzadtak a rügyek, amikor beköszöntött a február végi fagy. A jövő hét közepén már lehet végezni rügyvizsgálatot, és akkor láthatjuk majd biztosan, okozott-e nagyobb kárt a későn érkezett tél.

Rügyvizsgálattal állapítható meg a kár

Lelassította a tavaszi munkákat a fagy. Sok szőlőültetvényen még a metszést sem fejezték be, és Szekszárd határában sok olyan dűlő van, amit autóval most meg sem lehet közelíteni. A szántóföldi növényeknél talán nem lesz baj, mondta dr. Vörös Géza. A szakember szerint a repce kényes a mínusz tíz foknál hidegebbre, de ahol hó borította a földeket, ott védve voltak a növények. A csonthéjasok – a dió, a mandula, a szilva, a barackok, a cseresznye, a meggy – rügyei kevésbé fagytűrőek.

A vizsgálat úgy zajlik, hogy pengével megvágják a rügyet, s ha az belül fekete vagy sötéten barnult, akkor erősen károsodott a növény. Ha nemolyan sötét a színe, akkor van remény arra, hogy a hideghullám ellenére nem fagyott meg, és szép lehet a termés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!