Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

2018.06.01. 11:30

További öt évig kiváló borászok vezetik a hegyközségi tanácsot

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa május 29-én tisztújító küldöttgyűlést tartott Budapesten, ennek keretében döntöttek a szervezet elnökségi tagjainak személyéről. Továbbra is Légli Ottó áll a szőlész-borász szakmai önkormányzat élén. Tolna megyéből hárman is a tagjai lettek a vezető testületeknek.

Mauthner Ilona

A huszonkét borvidéket képviselő szőlész, borász küldöttek megválasztották hétfőn az új, tízfős elnökséget, a bizottságok elnökeit és tagjait. A küldöttek elnöknek egyhangúlag újra Légli Ottót, pénzügyekért felelős alelnöknek pedig Pál Sándort választották a következő 5 éves időtartamra. A küldöttek döntöttek továbbá a szakmaközi ügyekért felelős alelnöki poszt létrehozásáról, mellyel a szervezet ágazatirányításban betöltött szerepét kívánják erősíteni. E tisztségre Frittmann Jánost választották meg.

Schmidt Győző, a bonyhádi székhelyű Danubiána Kft. ügyvezető igazgatója is részt vett a tisztújításon. A neves borász eddig is elnökségi tag volt, és újabb öt évre kapott bizalmat. Kérdésünkre elmondta, kiváló szakemberek vállalták el a tanácsban a munkát, hiszen az elnök, Légli Ottó a Borászok Borásza és az Év Bortermelője cím viselője is, Pál Sándor alelnök az egri borvidék egyik legnagyobb szőlőfelvásárlója és borforgalmazója, Frittmann János alelnök a Kunsági borvidék borászaként elsőként kapta meg az Év Bortermelője címet. Az elnökség tagjai még Bock József, a villányi, Koch Csaba a hajósi, Laczkó Gábor az etyeki, dr. Molnár Péter a tokaji, Varga Máté a móri és Kovács Zita a mátrai borvidékről. Az utóbbi kettő új elnökségi tag, miután Heimann Zoltán szekszárdi borász idén már nem jelöltette magát. Tolna megyéből még Bősz Adrián került az etikai bizottságba, Mészáros Péter pedig az ellenőrzési bizottságba tagként. Mindkét fiatal a szekszárdi borvidéken tevékenykedik, sikeresen.

Schmidt Győző kérdésünkre elmondta, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának vezetése több célt is kitűzött maga elé, többek között szeretnék megoldani, hogy több kézi munkaerő jusson az ültetvényekre, mert ebből nagy hiány van. Kezdeményezik, hogy az idénymunkások éves szinten 120 napnál többet dolgozhassanak. Jelenleg ugyanis így van maximálva. Téma volt az értékesítés ösztönzése is. A borok eladása többek között a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül bonyolódik, de a hagyományos piacok mellett bővíteni kell a kínálatot. Az idén azért volt nagyobb az érdeklődés a magyar borok iránt, mert tavaly nagyon gyenge volt a termés az olasz, a francia és a spanyol borvidékeken. Nyilván készülni kell arra is, ha ez a helyzet megváltozik, tette hozzá a borász.

Schmidt Győző azt is elmondta, folytatni kívánják a bürokráciacsökkentést, melynek meghatározó elemei a hegybírói egyablakos ügyintézés erősítése és az ágazati digitalizáció fejlesztése. Mindkettő a borászok munkáját könnyítené meg.

Borítóképünkön: Bősz Adrián, Mészáros Péter, Schmidt Győző Fotó: Mártonfai Dénes, Gottvald Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!