dió szakmai konferencia

2018.09.26. 15:30

Kevés és drága lesz az idén a dió, a mandula

Idén megyénkben kevés lesz a dió, akárcsak a mandula és a mogyoró. Ennek egyik oka, hogy a virágzás idején hűvös idő volt, illetve a nyár elején nagy volt a szárazság.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

A dió termesztése egyébként a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, országosan mostanra elérte a hétezer-százharminc hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót – hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián.

Legnagyobb diós termőterülettel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rendelkezik, a 2017-es adatok alapján összesen kétezer-kilencszázöt hektárral, de jelentős területet tesz ki a Somogy megyei hatszázharminckét hektár is. Tolna megyében ennek csak töredéke, kétszáztíz hektár található, ugyanakkor alig akad olyan kert, ahol egy-egy diófa ne lenne benne.

A dió a magyar gyümölcstermelés egyik perspektivikus termékének számít, jó évjáratokban a minősége is kiemelkedik a kínálatból, ezért keresett exportcikkünk. A termesztett diófajtáink koraisága miatt a magyar dió igazi réspiaci termék: megelőzi a nagy európai termelőnek számító Franciaországot, valamint az olcsó import kaliforniai dió megjelenését is.

Egy dióültetvény eredményét a megfelelő termőterület, az alanyfajta-használat, a művelési rendszer helyes megválasztása, a metszés és a növényvédelem összessége adja. Míg régebben a könnyen termeszthető gyümölcsök közé sorolták, mára már egyértelművé vált, hogy a magas szintű szakértelem itt is elengedhetetlen a gazdaságos műveléséhez.

Az idén kevés dió van még a fákon, vélhetően jó ára is lesz majd a dióbélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!