mezőgazdaság

2019.02.19. 07:00

Metszéssel készül a tavaszra a gazda

Megkezdődtek a tavaszi munkák a szőlőkben, gyümölcsösökben. A talaj állapota egyelőre nem teszi lehetővé, hogy a szántóföldekre is rámenjenek a gazdák, pedig hamarosan már a műtrágyát is lehetne szórni az őszi vetésekre.

Mauthner Ilona

Sőrés Gábor a helvéciai ültetvényében metszi a szőlőt.

Fotó: Illusztráció

Idén nem maradt el a tél, bár tartós, nagyobb hideggel eddig nem kellett megküzdeni. A gazdák már járják a határt, felmérik az őszi vetések állapotát. Ezt tette dr. Vörös Géza agrármérnök is, aki egy ilyen szemle után elmondta, kifagyás nem látszik a földeken, a gabonák állapota megfelelő, amin majd sokat lendít a hamarosan kezdődő fejtrágyázás. A repce itt-ott túlfejlett, de kipálás – a hó alatt elindul a növény rothadása – nem látszik.

Januárban többször is volt hideg, havas az idő, sokan abban bíztak, ez a kártevőket is megritkítja. Dr. Vörös Géza elmondta, ez tévedés, a tojás alakban telelő kártevők többsége még a mínusz 25–30 fokot is túléli, tehát nagyon hidegnek kellene lenni ahhoz, hogy elpusztuljanak.

– Sokat ígérőek a vesszők – mondta Csapó Vince bátaszéki gazdálkodó, akinek a szőlőjében már hetek óta folyik a metszés. – Sajnos a kézi munkához kevés a hozzáértő szakember, és ők is az idősebb korosztályhoz tartoznak – mondta a gazda. Az új telepítésű szőlőknél lehetne géppel is metszeni, de a megyében erre még alig akad példa. A szőlő most még nyugalmi állapotban van, a vesszőkben a nedvkeringés nem indult be. Ugyanakkor a nagyobb területet megművelő szőlősgazdák jól tudják, hogy nem késlekedhetnek, a vegetáció márciusra várható beindulásáig valamennyi tőke metszésével végezniük kell.

A szekszárdi és a tolnai borvidék termelői elégedetten nyugtázták, hogy kár nem érte eddig az ültetvényeket, a gazdák visszajelzései alapján kitűnő állapotban vannak a vesszők. Jó hír ráadásul, hogy az őszi és téli csapadék teljes egészében hasznosult az ültetvényeken, főleg ott, ahol szüret után elvégezték a talajlazítást, a következő termést megalapozó munkát. Évtizedes tapasztalat, hogy a szőlőben a nagy bajt a február vége okozhatja. A mélynyugalmi állapotnak valamikor Vince-nap (január 22.) után van vége, ezt követően nagy változás indul meg a növényben, a cukor átalakul keményítővé, ami már nem véd annyira a fagytól. Nemcsak a szőlőben, de a gyümölcsösökben is csattognak a metszőollók. Enélkül a fák elveszítik formájukat, kevesebb virágot és termést hoznak.

Nem mindegy, mikor kerül sorra

Jelenleg az alma- és körtefákat, a meggyet, és a szilvát lehet metszeni, a barackosokkal még várni kell. Minden növénynek megvan az optimális metszési ideje. Sövények esetén a gyorsan növő fajokat kétszer: tavasz végén és nyár végén metsszük, míg a lassabban növőket elegendő évente egyszer, nyáron. A nyáron virágzó bokrokon a virágrügyek a friss hajtásokon fejlődnek, tél végén, még a hajtások növekedése előtt metsszük őket. A tavasszal virágzó bokrok esetében a virágrügyek az előző évi hajtásokon fejlődnek ki, tél végén nem szabad őket metszeni. Elvirágzás után távolítsuk el a felesleges hajtásokat. A zöldmetszést a nyár közepétől, főleg az érzékenyebb fáknál végzik, de augusztus végéig be kell fejezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!