mezőgazdaság

2019.05.20. 11:30

Túl sok esőt kapott az eper és a cseresznye

Jóból is megártott a sok, így lehetne összefoglalni az elmúlt csapadékos napokat. A megye déli felében három nap alatt több mint hetven milliméternyi eső hullott, a hideg szél pedig csak rontott a helyzeten. A szabadföldi epret alaposan lekorlátozta, a korai cseresznyét megrepesztette, a méhészek által nagyon várt akácszezont pedig alaposan lerövíditette.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Az elmúlt pár nap alatt egy hónapnyi csapadék hullott a megyére, ezen belül is a déli területeken több, északabbra kevesebb. Pár héttel ezelőtt még nagyon várták az esőt a gazdák, de nem ekkora mennyiségről ábrándoztak. A szünet nélkül hulló égi áldás ugyanis nem tudott beszívódni a talajba.

– Jelenleg akkora a sár, hogy nem is lehet rámenni a területre, mert elsüllyednénk – mondta Bényi András, a faddi Venyige Szövetkezet tagja. Így csak a szabadtéri epres tábla szélén tudták megnézni mekkora kárt okozott a sok eső és a hideg.

Faddon nem bakhátas az eperágyás, így a csapadékvíz nem folyt le, hanem most is áll a növények körül. A szabadföldi epret már nagyon várták nem csak a fogyasztók, hanem a termelők is, és most úgy látszik, csalódniuk kell, mert az elmúlt pár napban alaposan lekorlátozta a termést az időjárás.

Rengeteg fehér, pirosodó eperszem áll a vízben, és hiába volt még az esős idő előtt megfelelő növényvédelem, ezen már nem segít semmi. Sok múlik azon, hogy a következő napokban mennyire lesz száraz, meleg az idő, mert az még tud javítani a helyzeten, mondta Bényi András, aki azt is hozzátette, az ország többi földiepresében is hasonló a helyzet. Ez pedig az eper árát és mennyiségét is meghatározza. A jövő hét elején már szedik a korai fajtákat, reméljük, az időjárás több kárt már nem csinál.

A korai cseresznye is pirosodik, de sajnos reped is. A gyerekek kedvenc gyümölcse – legalábbis a korai fajták – nem mutat jól. Megszívta magát a cseresznye vízzel és szétrepedt. Így már nem igazán piacképes, mondta az egyik bátaszéki kistermelő. Talán a később érő fajtákban nem tett kárt az eső, de ez majd napok múlva derül ki.

A barackosokban inkább a szél okozott kárt. A fák hajtásain, ágain már szépen látszanak a dió nagyságú sárgabarackok, melyek most még inkább zöldes, piros színűek. A fák alatt rengeteg a kis barack, a szél összecsapkodta az ágakat és leverődtek. Ami a fán maradt az ütődéstől is sérült, kérdés, kinövi-e ezt a növény. Az első hazai, korai sárgabarackra június közepén lehet számítani, addig marad a méregdrága és gyenge minőségű import.

A szántóföldi növényeknek sem tett jót a sok csapadék, bár itt a legkisebb a kár. A területeikre még nem tudnak rámenni a gazdálkodók, pedig a búzát fuzárium ellen kellene már permetezni, mondta dr. Vörös Géza agrármérnök. A növényvédelmi feladatokkal, a gomba elleni védekezésekkel most elcsúsztak a termelők, még szerencse, hogy a hidegben a növény sem fejlődik, tette hozzá a szakember.

A kukoricának, napraforgónak jól jött az eső, bár kevesebb is elég lett volna, a kukoricák ugyanis sárgulnak. Az ősszel vetett árpa már kikalászolt, ennek a növénynek nem ártott az eső.

Kérdés, maradt-e virág az akácfákon

Derékba törte az eső, a lehűlés és a szél a méhészek akácszezonját. A múlt hét végén kezdtek csak gyűjteni az akácról a méhek, mondta Ritzel Zoltán bonyhádi méhész, de sajnos erre csak két nap jutott. Kérdés, hogy maradt-e még virág az akácfákon. Az sem mindegy, hogy a déli vagy az északi oldal van közelebb a méheknek, mert a déli lejtőkön hamarabb levirágoznak a fák. Az alig nyolc fokos időben, az elmúlt napokban nem, hogy nem jöttek ki a kaptárból a méhek, de mivel folyamatos a fiasítás, még az addig összegyűjtött mézet is felélték. Valószínű, hogy idén a szokásosnál többen vállalják majd a vándorlást is, hiszen Salgótarján környékén és a Bakonyban még csak most kezdődik az akác virágzása. Egy átlagos évben a méhészek mindössze öt százaléka vállalja a vándorlást a jó minőségű méz érdekében, mert drágák a költségek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!