betakarítás után

2019.06.30. 13:00

Már beérett a borsó, jöhet a cékla meg a paprika

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Örömmel szedtük fel a kertünkben a cukorborsót. Pontosabban válogattunk a már kitöltöttnek tűnő hüvelyekből. Úgy tűnik, pár nap múlva már a borsó szárát is fel lehet húzni, rajta a közben beérett hüvelyekkel. Nagy öröm az idén a házi zöldborsó, hiszen elképesztően drágán kínálják a piacokon, szaküzletekben, ezer forint alatt nem kapni kilóját.

A borsó az egyik legkorábban betakarítható zöldség, sokszor felmerül azonban a kérdés, hogy mi legyen a területtel, miután leszedtük, érdemes-e még ültetni utána más zöldséget, illetve hogyan használjuk fel az üresen maradt földterületet.

Az első kérdés már a betakarítás után felmerülhet, mi legyen a megmaradt növénnyel, kiszedjük teljesen a földből, esetleg kidobjuk? Sokak szerint elég csak a növény szárát levágni, a gyökerét pedig érdemes a talajban hagyni, a zöldborsó gyökere ugyanis megköti a nitrogént, ezáltal pedig tápanyaggal látja el kertünk talaját. Vannak akik az egész növényt kihúzzák a földből, és talajtakaróként használják az üresen maradt területen a kifejtett hüvelyekkel együtt, de a komposztba is beletehetjük a szárat és a hüvelyt egyaránt.

Aki másként dönt, annak az üresen maradt területre érdemes a borsó után más zöldségeket is ültetni, hiszen még előttünk az egész nyár. Sokan paprikát, vagy valamilyen rövid tenyészidejű káposztafélét, például brokkolit ültetnek, de van, aki céklával, cukkinivel, uborkával vagy karalábéval próbálkozik. Ezek a zöldségek értékelni fogják a talajban maradt nitrogént is, és biztosan még idén termést hoznak. Olyan növényeket érdemes tehát a borsó után üresen maradt területre ültetni, amelyeknek nagy a nitrogén-igényük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!