mezőgazdaság

2019.08.13. 11:30

A lisztharmat már nem jelent veszélyt

Lassan a vége felé közeledik a szőlőpermetezések ideje a megye két borvidékén. A korai fajtákat már csak olyan készítményekkel lehet kezelni, melynek várakozási ideje nem haladja meg a szüret időpontját.

Mauthner Ilona

Fotó: MW

Dr. Gabi Géza növényvédelmi szakmérnök elmondta, egyenetlenül, lassan zsendül a szőlő a borvidék ültetvényeiben. Az évek óta megszokott aszályos, meleg júliusi időjárás az idén nem érkezett meg, így a zsendülés és az érés átlagos ütemű. A júliusban leesett 60 milliméternyi csapadék sokszor hidegfronttal érkezett, amely többször lefékezte a gyors fejlődését a szőlőnek. Így most augusztus elején az érő szőlő szemre szép, de sok van még hátra a teljes érésig.

A zsendülésben, érésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. A speciális szürkepenész elleni készítmények mellett a réz és a folpet hatóanyagok használatát is helyezzük előtérbe, mondta a szakember. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21–30 nap) várakozási idejére.

Az idén ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest többet költöttünk a szőlőre, mondta dr. Gabi Géza.

Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés újabb esők hatására, de újabb esők nélkül is jelentős veszélyben vannak a fürtök. Az elviaszosodott felszínű bogyóállomány már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A lisztharmat már semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig veszélyként leselkedik a szőlőre.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos. A felmérések szerint csak az ültetvények 5–10 százalékában fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karanténbetegség – az aranyszínű sárgaság fitoplazma – jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. A meteorológiai állomásokon mért adatok szerint a múlt héten Szekszárdon az átlaghőmérséklet 23 fok volt, Bátaszéken 23,2, Bonyhádon 23,1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!