mezőgazdaság

2019.09.04. 11:30

Már próbaméréseket végeznek a termelők

A próbamérések során nem csak a mustfokokat, de a savat is mérik a termelők. Villányban már megkezdték a szüretet a korai fajtákkal, megyénk borvidékein is készülődnek a nagy munkára a gazdák.

Mauthner Ilona

2019.08.30 Szekszárd, Megmérik a must cukortartalmát Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A szekszárdi termelők a napokban próbamérések során a Rizlingszilvánit 15 mustfokosra mérték, de a kékszőlők nagy része elérte a 14-15 mustfokot. Szüretelni még nem lehet a szőlőt, az alacsony cukorfok és a magas savtartalom miatt várni kell az első szedéssel, tájékoztatta lapunkat dr. Gabi Géza agrármérnök.

Az elmúlt tíz napban a magas hőmérséklet segítette a szőlő érését, ennek ellenére – a nagy mennyiség miatt – lassan érik a szőlő. A következő napokra csapadékosabb időt ígér az előrejelzés, a repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói fokozott veszélyben vannak. Elsősorban a Szőlőskertek királynője, a Leányka, a Rizlingszilváni, a Kékoportó és a Kadarka fajták bogyói repedhetnek fel, és az amúgy már némileg cukros fürtökön a botritisz robbanásszerűen szétterjedhet a későbbiekben a szakember szerint.

A botritiszfertőzésre jellemző, hogy a már kialakult fertőzést nem tudják a termelők gyógyítani, így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az érés során 20-30 százalékos termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. Emiatt érdemes még permetezni – utoljára – főleg a kései szüretelésű fajtáknál.

Az érés előtt elvégzett fürtöző permetezés igen jó hatású lehet a termésre. A gazdák kilevelezve a fürtzónát, a szürkepenész elleni készítményeket csak a fürtökre permetezve, olcsóbban, de hatékonyan vehetik elejét a betegség kialakulásának vagy továbbterjedésének. A szőlőmolyok károsítása is folyamatos. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült szemek hamar rothadásnak indulnak, és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul. A késői fajták most jutottak túl azon az érettségi fokon, amikor a peronoszpóra már nem tudja a bogyókat megtámadni.

Mostantól már csak a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. Ez azonban olyan méreteket ölthet, korábbi fertőzésekkel társulva, hogy a késői fajtákban (Merlot, Cabernet) a beéréshez szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű levélzet nem áll majd rendelkezésre. Ezeken a helyeken még mindig javasolt réz hatóanyag (21 nap) kijuttatása. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek, mondta dr. Gabi Géza. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani.

A megye két borvidékén az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos. Az általa terjesztett karanténbetegség – az aranyszínű sárgaság fitoplazma – jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a megye, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől.

Borítóképünkön: A szekszárdi Berg Sándor is gyakran ellenőrzi a szőlő mustfokát szüret előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!