dió

2019.10.28. 15:30

Drága lesz idén a dió, mert elég kevés termett

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Itt lenne a diószezon, de sajnos alig van mit szedni. A „főludas” a dióburok-fúrólégy, mely sok kárt okozott – mondta Horváth Ferenc bátaszéki termelő. Egy kis diósa van, ami jobb években öt-hat zsáknyi termést is biztosított, idén két zsákkal tudtak csak összeszedni.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint mintegy 7–7,5 ezer tonna dió teremhetett az országban. A szárítatlan héjas dió nettó termelői ára az idén kilogrammonként 450 forint körül van, húsz százalékkal haladja meg az előző évi árakat. A dióbél termelői árai az elmúlt években átlagosan kilogrammonként 1500–2000 forint között mozogtak, a fogyasztói ár pedig minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500–4000 forint között alakult. A dióbél piaca érdemben novemberben indul, az árakat pedig az import mennyisége és ára befolyásolja majd. Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000–1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról.

A hazai termőterületek folyamatosan nőnek, míg tíz éve háromezer hektár körül volt, addig jelenleg hétezer hektáron termesztenek diót

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!