mezőgazdaság

2019.11.10. 09:30

Jókor jött az eső, a búza hálás érte

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Egy héttel ezelőtt adott ki egy közleményt az Agrárminisztérium, miszerint az ország egész területére kiterjedő aszály van. Panaszkodtak is a gazdák a megyében, hogy porba vetették a búzát, árpát.

Augusztus óta jelentősebb mennyiségű csapadék Tolnában nem volt. A hét elejétől azonban változott a helyzet, hétfő óta szakaszosan érkezett az eső. Tamási környékén az elmúlt napokban közel hatvan milliméternyi esett, mondta Csike György gazdálkodó, a megyei gazdakör elnöke. Nagyon jól jött a már elvetett és kikelt búzának. Dr. Vörös Géza agrármérnök negyven milliméter körüli csapadékot mért Szekszárd határában. Áztató eső hullott, ami jelentősen javította a talaj minőségét. Aki még ezt követően szeretne búzát vetni, az sem késett el, hangsúlyozta a szakember. A talajelőkészítésen sokat javított a csapadék. A megye déli felében, Bátaszék és Báta körzetében esett a legkevesebb eső, itt szerdán hajnalban csak 14 milliméternyi hullott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!