ingatlanpiac

2020.01.10. 07:00

Nehéz lesz eladni a túlárazott lakásokat

Tolna megyében is stagnál az ingatlanpiac, amely, mint egy elemzésből kiderült, országos jelenség.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Az idei év egyik legfontosabb változása, hogy januártól kivezették az ötszázalékos adókulcsot új építésű ingatlanok esetében, és az áfa huszonhét százalék lett. A jelenleg érvényes szabályozás szerint azonban mindezt úgy teszik, hogy azoknál a lakásoknál, amelyek 2018. november 1-je előtt megkapták az építési engedélyt, 2023-ig alkalmazható az ötszázalékos áfa.

Az ingatlanpiacon az értékesítők erről természetesen tudnak, de mint elmondták, ez semmilyen változást nem hozott a munkájukban. Mindennek az az oka, hogy még nincsenek – nem is lehetnek – tapasztalatok. Vélemények azonban vannak, és ezek leginkább arra mutatnak, hogy az új szabályozás nem hoz változást Tolna megyében, mert a vevők eddig is inkább a használt házakat, lakásokat keresték.

Kövecses-Nagy Anna ingatlanközvetítő-értékbecslő lapunknak elmondta, hogy Tamásiban és környékén nem jellemző az új ingatlanok építése.

– Már csak a magas áruk miatt sem keresik azokat, hiszen míg a városban tíz- és harmincmillió forint között lehet használt házhoz, lakáshoz jutni, addig ez az összeg új építésű ingatlanoknál jóval magasabb. Az építőanyag­árak folyamatosan emelkednek, így a vásárlók inkább költenek a régi otthonokra. A tavalyi évben próbáltak egy társasházat építeni, körülbelül harminc-negyven lakással. A projektet az önkormányzattal összefogva indították el, de csak kevés jelentkező volt, így nem kezdődött el a kivitelezés – mondta Kövecses-Nagy Anna.

Bock Szilvia ingatlaniroda franchise-partner szerint az ingatlanpiac most stagnál, és csak a remény van arra, hogy beindul. Mindez természetesen a gazdasági helyzettől is függ.

– Tolna megyében úgymond túlárazottak a lakások. A megyeszékhelyen például egy felújítandó panellakás esetében a tizennyolcmillió forintos eladási ár túlzott, de körülbelül ez a jellemző átlagár. Egy két-háromszobás otthonért akár 30–60 millió forintot is elkérnek a tulajdonosok, ezért a vevők inkább a Szekszárd környékén található családi házakat keresik, a falusi csok miatt is – mondta Bock Szilvia.

Az utóbbi évek leggyengébb évkezdete

Az ingatlan.com idei első elemzése szerint az utóbbi évek leggyengébb évkezdetét hozta 2020. Az eladó lakások iránti kereslet ugyanis – mint írják – január első napjaiban közel harminc százalékkal csökkent az előző évi hasonló időszakhoz képest. Az elemzés beszámol arról is, hogy a lakásvásárlást tervezők jobb alkuhelyzetben lesznek, de ez árcsökkenést nemigen hoz, inkább stagnálást vagy csak egyszámjegyű drágulást jelenthet. Az albérletek átlagos bérleti díjai a korábbi évek áremelkedése után az egyetemvárosokban szintén stagnálásba válthatnak át. A mérséklődő kereslet elsősorban a lakásvásárlást tervezőknek kedvez. A korábbi évekhez képest jobb lehet a tárgyalási pozíciójuk, az alku során akár öt-tíz százalékot is lefaraghatnak az árból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!