gyümölcstermesztés

2020.04.29. 15:30

A boltokban a hazai eper, júniusig kitart

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett az epernek, így a legtöbb megyei termelő is jó minőségű és bőséges termésre számít. A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető a még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről.

Három fázisban érkezik a magyar eper a kereskedelmi forgalomba. Múlt héten a – részben – fűtött fóliasátras termés, majd utána április végével, május elejével a bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig-végéig kitart, ezt erősítette meg korábban Bényi András is, aki a faddi termelői szövetkezet tagja.

Szedik az epret Fadd határában (Fotó: Makovics Kornél)

A hazai üzemi szamóca-termőterület mintegy 650 hektár, évente, az időjárási viszonyok miatt átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, Tolna megyében huszonöt hektáron foglalkoznak eperrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!