2020.04.29. 15:30
A boltokban a hazai eper, júniusig kitart
Fotó: Makovics Kornél
Idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett az epernek, így a legtöbb megyei termelő is jó minőségű és bőséges termésre számít. A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető a még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről.
Három fázisban érkezik a magyar eper a kereskedelmi forgalomba. Múlt héten a – részben – fűtött fóliasátras termés, majd utána április végével, május elejével a bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig-végéig kitart, ezt erősítette meg korábban Bényi András is, aki a faddi termelői szövetkezet tagja.
A hazai üzemi szamóca-termőterület mintegy 650 hektár, évente, az időjárási viszonyok miatt átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, Tolna megyében huszonöt hektáron foglalkoznak eperrel.