Lenne igény a helyi piacokra

A legtöbb településen bezártak a helyi piacok, az emberek egészségét védve azzal, hogy nagyobb tömegek ne gyűljenek össze kis helyen.

Mauthner Ilona

2020.03.28 Szekszárd, A szekszárdi piacot Ács Rezső polgármester bezártatta és engedélyezte az utcán való árusítást, így elkerülve a nagy tömeget. (nevek nincsenek) Fotó: Makovics Kérnél

Fotó: Makovics Kornél

Vegyes a kép, ami a helyi piacok nyitvatartását illeti a megyében. Van, ahol bezárt teljesen, van, ahol félig-meddig van nyitva, és van, ahol nagyjából a szokott rend szerint működik. Ez utóbbira példa Paks, ahol csak élelmiszert, például zöldséget és gyümölcsöt lehet vásárolni piaci napokon. Bátaszéken is bezárt a piac, de a polgármester elmondta, a héten döntenek arról, hogy az őstermelőknek tudnak-e biztosítani árusítási lehetőséget, mert erre lenne igény a vásárlók és a termelők részéről is.

Bonyhádon szintén bezárt a piac, akárcsak Szekszárdon. Bár a megyeszékhelyen az önkormányzati hivatalban kérdésünkre elmondták, a vásárlók igényeit figyelembe véve, a város különböző pontjain engedélyezik a kistermelőknek az árusítást.

Úgynevezett könnyített közterületi hasznosítási engedélyt adtak ki, eddig hatot, és folyamatban van újabb öt igény adminisztrációja. Néhány feltételt kell csupán betartaniuk az árusoknak, így élelmiszerbolttól minimum ötven méter távolságra, illetve a másik kistermelői árustól legalább tíz méternyi távolságra kell lenniük. Arra is felhívják a szekszárdiak figyelmét, hogy a piac ugyan bezárt, de az ott lévő üzletek nyitva vannak, várják a vásárlókat.

Kinyittatná a bezárt piacokat

Nagy István agrárminiszter két napja azt nyilatkozta, hogy a veszélyhelyzettel összefüggésben egyre több információt kap piacbezárásokról. Ám úgy gondolja, a bezárás nem jó döntés. Már csak azért sem, mert a piac a helyi gazdaság motorja, a zárva tartás következtében a termelők – akik közül hetek óta sokan a húsvétra vagy a palántaszezonra készültek – tönkremennek. A miniszter az önkormányzatokat arra kérte, ne bezárással, hanem a piacok rugalmasabb nyitvatartásával és más óvintézkedésekkel segítsék elő a működést.

Borítókép: Az utcára költöztek több helyre „szétszórva” Szekszárdon a piaci árusok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!