fejlesztés

2020.04.28. 08:52

Új naperőmű-beruházások indulhatnak Tolna megyében

Sikeresen zárult a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó első METÁR tender. Tolna megyében két naperőműves projekt nyert el támogatást.

TEOL

Fotó: Shutterstock

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tenderen gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50%-át meghaladó mértékben fejlesztik.

Tolna megyében két naperőműves projekt nyert el támogatást a kis erőművi kategóriában (0,3MW – 1MW) összesen 1,9 MWe beépített kapacitással. Az erőművek évente várhatóan 2862 MWh zöldáramot fognak a hálózatra táplálni. Tolna megye részesedése a pályázat ösztönözte teljes 193 GWh-ás villamos energia előállításból 1%.

Pályázati kategória

Erőműegység telephelye – Település

Erőműegység típusa

Névleges teljesítőképesség (MWe)

Elnyert MWh

Kicsi

Dunaföldvár

naperőmű fix tartószerkezettel

0,994

1 431

Kicsi

Dunaföldvár

naperőmű fix tartószerkezettel

0,994

1 431

Összesen

1,987

2 862

METÁR tender Tolna megye

A METÁR támogatás célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, és az új beruházások indítását. A pályázatra országosan összesen 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72 pályázat lett nyertes.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tender nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek az újonnan megtermelt 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 193 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a 2019. évi termeléshez képest a nyertes beruházásoknak köszönhetően mintegy 10%-kal fog növekedni.

A pályázati eredmények hivatalos adatai a Villamos energia, Metár tender rovatban olvashatók.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában