mezőgazdaság

2020.05.13. 18:10

E hónap 15-én lejár a kérelmek határideje

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Hamarosan lejár a határideje a mezőgazdasági termelőket érintő egységes kérelmek beadásának. Ez Tolna megyében több mint hatezer embert érint. Április 6-án indult el a kérelmek beadásának az időszaka és fontos tudni, hogy csak május 15-ig lehet szankciómentesen benyújtani az igényeket.

Idén a tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez, és a – kamara által kezdeményezett jogszabály-változtatásnak köszönhetően – döntően telefonos ügyintézéssel lebonyolított beadások zökkenőmentesen zajlottak. A kamarai falugazdászok május 4-ig országosan 86.194 kérelem beadásában segédkeztek. Ez 8,5 ezerrel haladja meg az elmúlt év azonos időszakában regisztrált számot. Ez annak fényében különösen jelentős növekedés, hogy a koronavírus-járvány miatt a korábbiakhoz képest gyökeresen átalakult az ügyintézés menete.

A beadott 86.194 kérelemből 77.426 darabot telefonon rögzítettek a falugazdászok a Magyar Államkincstár online kérelembeadó felületén. Személyes ügyintézéssel járó kérelembeadásra csak indokolt esetben került sor, május 4-ig összesen 9993 alkalommal történt ilyen, számolt be róla az agrarszektor.hu. Tolna megyében az egységes kérelmen belül a legtöbben a területalapú támogatást veszik igénybe, illetve népszerű az agrár-környezetgazdálkodási támogatás is.

A kamara arra is felhívta az érintettek figyelmét, hogy minden olyan egységes kérelmet, amelyet május 15-ig benyújtottak, azt szankciómentesen lehet adatváltozás keretében módosítani június 2-ig. Egyetlen kivétel ez alól a közvetlen állatalapú kérelem: az erre benyújtott támogatási kérelmek május 15-e után csak szankció mellett módosíthatók.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!