fagy

2020.05.08. 10:30

Idén kevés lesz a kajszi, a fagy már leszüretelte

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Április végén még bizakodtak a megyei termelők, hogy a március végi, április elejei fagyok, ha kárt is okoztak, nem akkorát, hogy lemondhatunk az idén a sárgabarackról és az őszibarackról. A megyében volt olyan termőterület, ahol mínusz nyolc fokot is mértek. Ez a hideg nemcsak a barackfákat, de a többi rügyező és a virágzó gyümölcsöst is megviselte. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint, a kajszibaracknál általában 70–90 százalékos virágkárról szólnak a jelentések, és nagyon gyakori a teljes károsodás is, így országos viszonylatban körülbelül 80 százalékos virágkárról lehet beszélni. Ezután következik az őszibarack, amelynél szintén jelentős számú virág veszett el, 60–90 százalék közé tehető a virágkárok mértéke. A károsodás sorrendjében a cseresznye és a körte következik, általában 40–70 százalék körüli kármértékről kaptak jelentéseket a szervezet szakemberei, tette közzé az agrarszektor.hu.

Tolna megyében Tamási környékén, Bátaszék, Szekszárd, Kisvejke, Bonyhád körzetében számoltak be arról a termelők, hogy jelentős a fagy­káruk. Közülük többen kértek emiatt támogatást is, a kiesett termést kompenzálva így. A fagykárt egyébként április hattól, illetve a káreseménytől számított tizenöt napon belül lehetett bejelenteni a falugazdászok segítségével.

Tolna megye két borvidékén a szőlőkben nem tapasztaltak fagykárt a gazdák. A szőlő jól telelt, már sok helyen 30-40 centisek a hajtások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!