Nyáron több e-matrica fogyott, Tolnából a fővárosba utaztak

A nyári hónapokban megugrott a kereslet az e-matricák iránt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. első féléves adatai szerint.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

A megyei autópálya-matricák iránt megugró kereslet azt mutatja, hogy idén nyáron a lakosság a koronavírus-járvány első hullámának lecsengése után inkább a belföldi utazásokat, főként a balatoni nyaralást részesíti előnyben a külföldi kikapcsolódással szemben, derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. első féléves adataiból. Az idei év első hat hónapjában összesen 5,45 millió darab e-matricát vásároltak a közlekedők, ebből 1,8 millió darabot tettek ki a megyeiek.

A Tolna megyére érvényes e-matricából a január 1.–június 30. közötti időszakban 19.963 darab fogyott, mintegy hat százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában, tavaly ilyenkor 18.871 e-matricát adtak el.

A megyei vignetták értékesítésében az idei első félévben tapasztalt növekedést tekintve a Tolna megyei vignetta a darabszámot (plusz 1092 darab) figyelembe véve a hetedik, a növekedés arányát (közel hat százalék) nézve pedig a harmadik helyen áll a megyék sorrendjében. A számok is igazolják, hogy a koronavírus-járvány legkevésbé a megyei e-matricák iránti keresletet érintette: idén, az első félévében tizenegy megye esetében jóval több vignetta fogyott, mint a múlt év hasonló időszakában. Darabszámban a növekedés a Pest, a Hajdú-Bihar és a Fejér megyei e-matricák esetében volt a legnagyobb, arányait tekintve viszont a Hajdú-Bihar megyeiből 14,2, a Baranya megyeiből 7,8, a Tolna megyeiből pedig 5,8 százalékkal több kelt el, mint 2019 első hat hónapjában. A legnépszerűbb megyei vignetta továbbra is a Pest megyei: egymilliónál is többet vettek belőle a közlekedők. A Fejér megyeiből több mint kétszázezret, a Győr-Moson-Sopron megyeiből 126 ezret vásároltak. A legkevesebb, mintegy háromezer darab a Veszprém megyeiből fogyott, de idén még ebből is többet vettek, mint tavaly ilyenkor.

Tolna megyei autópálya-matricából közel hat százalékkal több kelt el az idei első félévben, mint 2019 első hat hónapjában. A legnépszerűbb megyei vignetta továbbra is a Pest megyei (Fotó: M. D.)

Az idei év első félévében mintegy tízmilliárd forint értékben vásároltak megyei e-matricát a közlekedők. A múlt évi adatokhoz képest összességében 1,3 százalékos volt a növekedés mind a darabszám, mind pedig az árbevétel tekintetében.

A kora nyári időszak kedvező adatainak hátterében vélhetően az áll, hogy a koronavírus-járvány miatti óvatosság következtében a lakosság idén nyáron inkább a belföldi utazásokat, a balatoni nyaralást részesíti előnyben a külföldi kikapcsolódással szemben – mondta Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. A magyar tenger és a Velencei-tó ugyanis már mindössze két – egy Pest és egy Fejér megyei – e-matrica megvásárlásával elérhető a fővárosból, így mindössze tízezer forint megfizetésével akár minden hétvégén odautazhatnak a kikapcsolódni és pihenni vágyók.

A koronavírus-járvány első hullámának tetőpontján márciusban és áprilisban harminc százalékkal esett vissza a megyei e-matricák iránti kereslet, derült ki a NÚSZ Zrt. Üzleti Intelligencia Osztályának adataiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!