mezőgazdaság

2020.08.20. 07:00

Kevés alma terem, magas árakra számítanak

Az idén az eddig beérett összes gyümölcs – legyen az szilva, barack, meggy, cseresznye – mind kevesebbet termett, mint amennyire a gazdák számítottak. Így van ez az almával is. A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén várhatóan az átlaghoz képest a felére csökken az almatermés.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Az ember hüledezik, amikor vásárlóként az almákat válogatja a pultnál, kilóját hatszáz forintért kínálják több bevásárlóközpontban is.

Ez még a tavalyi, Ausztriából érkező import, mondta Eckert Rita kisdorogi gazdálkodó. Hazai, idei alma majd pár héten belül kerül az üzletekbe, de az sem lesz sokkal olcsóbb. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy kiló almáért a kereskedők elkérhetnek akár ötszáz forintot is, ami ilyenkor, szedés idején, igen magas összegnek számít.

Az Alföldön már megkezdődött az almaszüret, a Gálával. Tolna megyében kétszázhúsz hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Kisdorog, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék, Szedres és Szekszárd határában. Megyénkben is változatos az eredmény, még közepes mennyiségre sem számíthatnak a gazdák.

Eckert Rita Kisdorog környékén négy hektár almaültetvényen gazdálkodik. Mint mondta, az április eleji fagyos éjszakák – akkor virágoztak az almafák – mély nyomot hagytak az ültetvényén. Főleg a korai fajtáknál jelentős a kár. Mint mondta, náluk jóval a közepes mennyiség alatti eredmény várható. A felvásárlási árak viszonylag magasak, mint mondta, a budapesti nagybani piacon háromszáz forintot fizetnek az alma kilójáért, ami csúcsnak számít. Ebből lesz öt-hatszáz forintos ár, mire a fogyasztóhoz jut.

Ugyanakkor a termelő szerint, ha nagyon kevés a termés, a bevételt a magas árak sem tudják kompenzálni. Eckert Rita augusztus 24-én kezdi az almaszüretet, ami fajtáról fajtára haladva októberig is eltart.

A bátaszéki Nagy Viktor szerencsésebb, náluk kisebb volt a fagykár, így közepes mennyiségű almatermésre számítanak. Korai fajtáik nem nagyon vannak. Idén is, mint az elmúlt években, Szedd magad! akcióval indítanak, ez jól bevált az idők során. A maradék termést pedig almaléként dolgozzák fel, és úgy árusítják. Mint mondta, megpróbálják a lehető legköltségtakarékosabban intézni az értékesítést. Nagyon sok gyenge év van mögöttük, hol a felvásárlási ár volt nagyon alacsony, hol a termés volt kevés. Idén talán kicsit kompenzálja őket a magasabb ár.

Tavasszal nagyon sok, térségenként 10-15 fagyos éjszaka volt, március 22-étől május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a gyümölcsültetvényeket, derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet termésprognózisából. A károkat a rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás is növelte. Ennek következtében idén hozzávetőlegesen 300-350 ezer tonna almatermésre számítanak a szakemberek, ez egy átlagos évi termés fele.

Az egyes termőtájak között nincsenek markáns különbségek, mindenhol az átlagosnál jóval alacsonyabb a termés. Az almánál a fajták vonatkozásában elmondható: a Gála és a Golden fajtáknál a helyzethez mérten jó a termés, míg kifejezetten gyenge a Jonagold, Jonathan és Idared fajtáknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!