korszerűsítés

2020.08.07. 09:30

Szőlőültetvények újultak meg a két borvidéken

Mauthner Ilona

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közzétette a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásának felhasználását, borvidékenként. A megye két borvidékén, a tolnain és a szekszárdin is, éltek a termelők a lehetőséggel. A támogatás keretében korszerűsíthették ültetvényeiket, és hatékonyabbá tehették a termelést. Mindez hosszú távon növeli az ágazat versenyképességét.

A magas terméspotenciálú ültetvények korszerűsítésére elsősorban a tokaji, az egri, a szekszárdi vagy a villányi borvidékről érkezett kérelem. Az ültetvény áttelepítésére a tolnai borvidék termelői ötvenhárommillió forintot nyertek el, melyen huszonhat hektárnyi ültetvényt telepítettek át. A szekszárdi borvidéken tízmillió forintot nyertek el ugyanezen a címen, és 22,5 hektárnyi szőlőt telepítettek át.

A fajtaváltás volt a legnépszerűbb támogatási lehetőség a megyei szőlőtermelők között. A szekszárdi borvidékről erre a jogcímre 63,7 millió forintot nyertek el összesen a gazdák, melyből huszonhat hektáron újították meg a szőlőjüket. A tolnai borvidékről 55,4 milliót nyertek el a termelők, ami 22,5 hektár költségét fedezi.

A támrendszer létesítése is népszerű volt a megyei szőlősgazdák körében, a szekszárdi borvidékről erre a jogcímre többen is pályáztak, összesen negyvenhétmillió forintot nyertek el, és negyven hektárnyi szőlőt sikerült új támrendszerrel ellátni. A tolnai borvidéken erre a jogcímre 44,3 millió forintot nyertek el a gazdák, és harmincöt hektárt újítottak fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában