mezőgazdaság

2020.09.27. 07:00

Elégedett a termelő a felvásárlási árral

Javában folyik az almaszüret, a korai gála után immár szinte minden fajtából szednek a termelők. A termés mennyisége változó, vannak olyan ültetvények a megyében, ahol a tavaszi fagy kárt okozott, így ott gyenge lett a termés, de vannak területek, ahol joggal bizakodók a gazdák. A felvásárlási árral idén elégedettek a termelők.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Javában tart az almaszüret. Már azokat a fajtákat is szedik a termelők, melyeket a téli tárolásra készítenek elő. Az idén a szélsőséges időjárás miatt országosan 450 ezer tonna körül lesz az almatermés, amely a tavaly előtti mennyiség fele, (tavaly is gyenge volt a termés) a tízéves átlagtermésnél pedig mintegy negyedével alacsonyabb.

Már most drága az alma a piacokon vagy közvetlenül a termelőtől vásárolva is. Az apróbbakért 200-at, a nagyobb, szép fajták kilójáért pedig 450 forintot is elkérnek. Télen, tavasszal még magasabb árra lehet számítani.

Tolna megyében kétszázhúsz hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Kisdorog, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék, Szedres és Szekszárd határában. Megyénkben is változatos az eredmény, van, ahol bőséges a termés, másutt gyenge – például Kisdorog térségében, ahol a tavaszi fagy okozott kárt.

Eckert Rita Kisdorog környékén öt hektár almaültetvényen gazdálkodik. Tavaly ­nyár elején jégeső verte el a termés egy részét, idén az áprilisi fagy tizedelte meg az ültetvényt.

– A Jonagoldot, az Idaredet, a Jonatánt és a Pink Lady-t szedjük most. Ez utóbbi egy új fajta, nagyon mutatós és ízletes. A léalmának valót pedig a kisvejkei szövetkezeten keresztül próbáljuk meg értékesíteni Ausztriában – mondta Eckert Rita. Önállóan nem is tudna megfelelő piacot találni, hiszen sok alma kell ahhoz, hogy megteljen egy kamion, ráadásul a sérült, léalmának való gyümölccsel nem is lehet sokat várni, így nagy segítség a kisvejkei szövetkezet, tette hozzá. A léalmát is megfizetik az idén a feldolgozók, kilójáért 60 és 100 forint közötti árat kínálnak.

Jelenleg 300 és 500 forint közötti árért tudják értékesíteni az almát, mondta Ecker Rita, aki hozzátette, megérti a vásárlókat, akik sokallják az árat, de az idén almából is kevesebb termett és hamar elfogy az első osztályú hazai. Véleménye szerint a reális árak normál évben is az ideiek lennének, hiszen évről évre emelkedik a növényvédőszerek és a traktorokba való gázolaj ára is. Nem beszélve a munkaerőről, akiket nagyon nehéz találni, így nagyon meg kell fizetni a munkájukat.

Péter Béláné szekszárdi termelő azt mondta, neki szép lett a termése, de egyelőre nem talál rá vevőt. Úgy gondolja, a felvásárlók érzik, hogy most a betakarítás idején a termelők többsége eladási kényszerben van, hiszen nincs, vagy nagyon kicsi a tárolási helyük. De akinek van hűtőháza, az könnyebb helyzetben van. Meggyőződése, hogy a téli, majd a tavaszi hónapokban tovább drágul az alma, így valóban az jár jól, aki tárolni tudja. Ő jelenleg a bajai piacon árulja az almát, ott már kialakult vevőköre van.

Több értékesítési szövetkezet kellene

Több megyei almatermelő elmondta, jó partnerük a Völgység Kincse Szövetkezet, ahová a korábbi években is adtak el almát, melyből levet készítenek. Ez a szövetkezet ugyanis benne van az iskolagyümölcs programban, és ellátja a megye iskoláit. Gyümölcslevet – tízféle alapanyagból – a kétdecistől az ötliteresig többféle kiszerelésben forgalmaznak, amit bárki megvásárolhat.

A megkérdezett termelők szerint sokat segítene a helyzetükön, ha több szövetkezeti tulajdonban lévő feldolgozó, tároló lenne. Hasonlóan mint például Ausztriában, ahol a kisebb-nagyobb feldolgozókkal, hűtőtárolókkal, almalé-készítő berendezésekkel ellátnak egy-egy körzetet, így a termést a szokásos áron értékesítik.

Sokan vannak – főleg a kisebb termelők – akik nem tagjai egy szövetkezetnek sem, ők piacokon, zöldségesekhez szállítva próbálják meg a termékeiket értékesíteni még az ősz végéig, mivel nincs megfelelő tárolóhelyük sem.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!