borvidékek

2020.09.17. 07:00

Javában tart a szüret, szedik már a rozénak valót

Javában folyik a szüret a megye két borvidékén. Az első adatok szerint jó minőségű borok érlelődhetnek majd a pincékben. A korai fajták már kádon vannak, illetve a rozénak szánt vörös szőlőket szedték le eddig a termelők.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Nem ritkaság a forgalmasabb utakon sem a szőlőt szállító traktorok látványa, melyek kisebb-nagyobb dugót képeznek alkalmanként. Ez is jelzi, javában folyik a szüret a szekszárdi borvidéken.

A korai fehér fajtákat, mint a királyleánykát vagy a cserszegi fűszerest már leszedték a szekszárdi borász, Vesztergombi Csaba ültetvényein. Emellett a pinot noir szőlőből rozénak valót szedtek eddig. Közben természetesen figyelik, mérik a többi szőlőfajta cukorfokát, savtartalmát is. A cabernet sauvignon cukorfoka például már húsz körül jár, pedig ennek a szőlőnek a szedése még jócskán várat magára, mondta a jó hírű borász. A következő napokban szedik a vörös fajtákat, így a pinot noirt vörösbornak, majd sorra a többi fajtát is.

– Mindig úgy tervezzük a szedést, ahogyan a szőlő érésben a legoptimálisabb állapotban van. Mi szeretjük kint tartani a szőlőt minél tovább, tavaly kékfrankost szedtünk október végén, előtte lévő évben merlot-t. De volt példa rá, hogy novemberre is átnyúlt a szüret, mondta Vesztergombi Csaba.

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, a próbaszüretek is azt bizonyítják, hogy magasak a cukorfokok, a savakra kell az idén jobban figyelni, mert a nagy melegben hamarabb elégnek, főleg az erre hajlamos fajtáknál, mint az oportó vagy a rizlingszilváni. A termés mennyiségével elégedettek lehetnek a termelők. A szőlő értékesítésével inkább a kisebb területtel rendelkező gazdák vannak bajban.

Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke – aki maga is több ültetvénnyel rendelkező borász – elmondta, a mustfokok jók, a korai fehér fajtáknál 18-19-est mértek, a savak viszont gyengébbek, de még megfelelőek. A szőlőfürtök egészségesek. Jelenleg a gazdák zöme a kékszőlőkből rozéborokat készít, sőt van, ahol már ki is erjedt a rozébor. A kékfrankost, a merlot-t erre a célra a napokban szedik a gazdák. A rozéboroknál nem cél a magas alkoholfok, inkább a gyümölcsösebb, zamatosabb íz az elvárás.

A szőlő felvásárlási ára is napi téma a termelők között. Mivel kevesebbre van igény, így az árak is ehhez igazodnak. Sokan abban bíznak, legalább a tavalyi árakat megadják a borászok.

Az Alföldön viszont emelik a szőlő árát, ennek oka, hogy náluk sok jelentkező volt zöldszüretre, így ott kevesebb lett a termés Az alföldi borászok közül sokan viszik ki a frissen szüretelt bort Olaszországba, kamionokkal, mivel az a hír járja, hogy ott a lepárlásért literenként 3 eurót, közel 1200 forintot fizetnek.

Egyre kevesebb a szüretelő kéz

Évről évre egyre nagyobb gond, hogy nem találnak elég szüretelőt a gazdák. Bár egyre népszerűbb a szőlőkombájn, azért még sok kisebb borászatban, vagy a prémium borok alapanyagaként kézzel szedik le a szőlőt. Szőlőkombájnt sem lehet mindenhol alkalmazni, hiszen a kombájnhoz olyan fogadógaratot kell kiépíteni, ahová a gépből be lehet önteni a szőlőt, ami innen kerül a darálóba. Így sok helyen maradnának az alkalmi munkások, akik napszámért szüretelnek.

Az általunk megkérdezett borászok elmondták, egyrészt kiöregedtek azok, akik szüretelni jártak hozzájuk, másrészt sokan elmentek külföldre. Ugyanakkor a hazai borászok nem tudnak több munkabért fizetni, hiszen a bor árát nem lehet tovább növelni.

Az idei év nem szokványos a szőlőtermelőknek sem. A koronavírus-járvány miatt kevesebb minőségi bort lehetett értékesíteni, így a tartályok nem ürültek ki, kevesebb szőlőt vásárolnak a nagyobb pincészetek is.

Ismét erőre kapott a szőlőkabóca

A szőlőtulajdonosok réme, az apró, különleges külsejű amerikai szőlőkabóca ismét erőre kapott az idei nyár időjárásának köszönhetően. A kártevő a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fő terjesztője, mely fenyegetést jelent a magyar szőlő- és borágazat számára.

Tolna megye két borvidékén az elmúlt öt évben folyamatosan ellenőrzik az ültetvényeket a levélanalízisen keresztül, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrármérnök.

Hazánkban 2006 tájékán jelentek meg az első példányok – kezdetben alacsony egyedszámban –, majd 2014-re már az összes megyéből érkezett róluk bejelentés. A kártevő okozta veszély mértékét jelzi, hogy az Agrárminisztérium, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is vissza nem térítendő támogatást nyújtott a termelők számára, a szőlőültetvények megvédéséhez.

Az idei nyár kedvezett az amerikai szőlőkabóca felszaporodásának, országszerte érkeztek bejelentések a kártevő megjelenésével kapcsolatban.

A nimfák kezdetben átlátszó, majd sárgás színűek, az imágók viszont barnás, foltokkal tarkított külsővel rendelkeznek, mondta dr. Gabi Géza. Mindössze néhány nap leforgása alatt képesek rettentő mértékben elszaporodni. Tojásaikat a szőlőtőke kétéves szárrészének kérge alá helyezik. A kár­tevő kizárólagos tápnövénye a szőlő, melynek leveleit szívogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!