Mezőgazdaság

2020.10.30. 15:30

Drága a dió, megfúrta a termést a légy

Mauthner Ilona

20201020 Székesfehérvár Portré, interjú 2021-től tilos az avar, a kerti hulladék égetése Magyarországon Horváth Ferenc kertészt kérdeztük a komposztálható és a nem komposztálható növényekről A képen: Horváth Ferenc kertész elmondta, a dióburok-fúrólégy fúrta, lehullott dió nem alkalmas a komposztba Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Nagy Norbert

A tavalyi nagyon gyenge év után azt hittük, idén nem lesz gond a dióterméssel, hiszen tavasszal még minden rendben volt. A diófák virágzását idén nem érte fagy. Ennek ellenére itt van a diószezon, de sajnos alig van mit szedni.

A „főludas” a dióburok-fúrólégy, mely sok kárt okozott – mondta Németh Péter bátaszéki termelő. Egy kis dióültetvénye van, ami jobb években öt-hat zsáknyi termést is biztosított, idén két zsákkal tudtak csak összeszedni.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint tavaly mintegy 7–7,5 ezer tonna dió teremhetett az országban. Sajnos úgy tűnik idén sem lesz belőle sokkal több. És ez már látszik is az árakon. A szárítatlan héjas dió nettó termelői ára az idén kilogrammonként 450 forint körül van, húsz százalékkal haladja meg az előző évi árakat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!