NÉBIH akció

2020.11.24. 15:30

Oltványokat ellenőriztek, sok volt a rossz közülük

Mauthner Ilona

20201022 Zalaegerszeg Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap Kaszás Balázs oltványok cimkéit mutatja.

Forrás: MW

Fotó: Katona Tibor

A megye két borvidékén évek óta nagyon népszerű a szőlőtelepítés, hiszen ehhez a munkához jelentős támogatást kapnak a gazdák. Ebből adódóan keresett a szaporítóanyag is. Az elmúlt években többen szakosodtak a szőlőoltványok értékesítésére.

Az illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag-kereskedelem felderítése és felszámolása érdekében szervezett ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3000 oltványt semmisítettek meg.

Az ellenőrök számos esetben tapasztalták, hogy leselejtezett, kiszáradt, életképtelen csemetéket árultak, alig olcsóbban mint a szaporítóanyagot kínáló kertészetekben. Előfordult, hogy az eladó alkoholos tollal javította ki a címkén szereplő fajta nevét, hogy a vásárló igényének eleget tegyen. Más esetben a piacra érkezéskor helyezték fel a címkéket a növényekre, holott a fajtát csak kitermesztéskor lehet biztonsággal megállapítani, így ekkor kell a jelölést is felhelyezni.

A Nébih ennek kapcsán felhívja a figyelmet, hogy szaporítóanyagot csak és kizárólag megbízható helyről vásároljunk, illetve annak minőségéről győződjünk meg átvétel előtt. A szervezet egy " target="_blank">videót is feltöltött az akcióról.

Borítóképünkön: csak megfelelő jelöléssel ellátott szaporítóanyagot vásároljunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!