kártyás fizetésre állnak át

2021.01.15. 11:30

Ahol még nincs terminál, ott hamarosan beszerzik

Január 1-től minden online pénztárgépet használó kereskedőnek, vállalkozónak kötelező az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítania. Ezzel kapcsolatban kérdeztünk meg néhány Tolna megyei üzletet.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Míg országos szinten hatvanezer olyan kereskedő szerepelt a nyilvántartásban, amely online kasszát használ, azonban kizárólag készpénzt fogad el, addig ez a szám Tolna megyében két-háromezer. Dr. Fischer Sándor, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy jellemzően kisvállalkozókról van szó, akik alkalmazottak nélkül dolgoznak. A terminálok bevezetése a részükre átlagosan évente százezer forint többletköltséggel jár. Hozzátette, hogy a megyei vállalkozók zöme már évekkel ezelőtt végrehajtotta ezt a feladatot.

Ugyan többletköltséggel jár a terminál, ám a vevők megtartásában nagyon is segít Fotó: Mártonfai Dénes

Lapunk megkérdezett néhány megyei kereskedőt, beszámoltak tapasztalataikról, hogy miként értékelik az új szabályozást és érdekeltek-e benne.

A szekszárdi Lambéria és Barkács Áruház mintegy öt éve vezette be a bankkártyás fizetés lehetőségét.

– A vevőknek fontos, hogy lehet kártyával fizetni, a piac ezt már évekkel ezelőtt szinte kikövetelte. A kártyás fizetés több választási lehetőséget és forgalmat hozott a kereskedelmi egységeknek, tehát ez egy jó dolog – mondta lapunknak Teffner Zsolt alkalmazott.

A Bonyhád Computer szak­üzletben már tíz éve lehet elektronikusan fizetni. Marcsa Attila, a bonyhádi székhelyű cég tulajdonosa lapunknak elmondta, ez azért is hasznos, mert míg a bankkártyát vagy a készpénzt sokan elfelejtik magukkal vinni, a mobiltelefon általában mindenkinél ott van.

– Amíg nem volt kártyás fizetés, többször előfordult, hogy valaki csak nézelődni jött be az üzletbe. Meglátott valami apróságot, ami hirtelen megtetszett neki, de csak kártya volt nála. Elindult az automatához, de tízből nyolc ember nem jött vissza. Valószínű azért, mert nem volt kedvük vissza sétálni, vagy siettek máshová. Ezért döntöttem a kártyaterminál mellett, pedig anno sokkal drágább volt a fenntartása. 2011-ben még havonta körülbelül ötezer forint volt a készenléti díj, és két százalék a levonás a vásárlások után. Három éve nem fizetek készenléti díjat, és már csak egy százalék a levonás – mondta.

A szintén Bonyhádon található Csilla méteráru üzletbe hamarosan beszerelik és beüzemelik az elektronikus fizetés lehetőségét biztosító terminált.

– A szerződést már aláírtuk, de csak a napokban tudják beszerelni. A vevők már várják, mert sokan nem akarnak készpénzzel fizetni, inkább a bankkártyájukat használják. Bízunk benne, hogy nem kell árat emelnünk, hogy ez az egész pozitív lesz a számunkra, hiszen a kártyával fizetőknek nem kell külön elmenniük pénzt levenni a számláikról – mondta lapunknak Ömböli Sándor tulajdonos.

A kiadásokról ismertette, hogy a terminál beszerelése ingyenes, ám havonta négyezer forint a díja, emellett a bank a bankkártyás forgalom után jutalékot számol fel, ami mintegy egy százalék. Havonta körülbelül így tizennégyezer forint többletköltséggel számolnak.

– Az eladott áru számunkra többe kerül az idei évtől, de első a vevő, a vásárló kiszolgálása, aki mostanra már nem nagyon szeret készpénzt magával vinni, azzal fizetni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!