Mezőgazdaság

2021.02.14. 15:00

Eddig nem okozott gondot az időjárás

M. I.

2021.02.08 Tolna Szauter márton Tolnai lakos metszi a gyümölcsfát. Fotó: Makovics Kornél

Forrás: illusztráció

Fotó: Makovics Kornél

A szántóföldi kultúrák állapota átlagos, az őszi esőzések miatt későn elvetett búzaállományok azonban fejletlenek. Az esős időjárás miatt a megye egyes területein belvízfoltok alakultak ki – mondta Varga András, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének újból megválasztott megyei elnöke. Az eddigi enyhe idő nem ritkította a kártevőket és kórokozókat, így a most beköszöntött hideg időjárás növényvédelmi szempontból előnyös lehet – tette hozzá.

A gyümölcsösökben sem okoz gondot a nagy hőingadozásokat mutató időjárás. A fák az úgynevezett mélynyugalmi fázis végén vannak, nyilatkozta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztály elnöke az agrarszektor.hu-nak.

A tavalyi gyenge termés hatására a fák kipihenték magukat, a virágzás jónak ígérkezik, a termelők bíznak abban, hogy a tavaly elszenvedett súlyos tavaszi fagykár idén elkerüli őket.

Borítóképünk: Szauter Márton metszi a gyümölcsfát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!