műtrágya

2021.02.18. 09:30

Változott a szabály, kell a nyilatkozat

M. I.

2020.02.17. Szentpéterúr Műtrágya kihelyezés Szummer László családi gazdálkodó területén. Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Forrás: MW

Fotó: illusztráció

Február közepén már javában készülnek a gazdálkodók a tavaszi vetésekre, ilyenkor vásárolják meg a vetőmagokat és a műtrágyát is. Érdemes figyelni arra, hogy februártól változtak a műtrágyák vásárlására vonatkozó előírások, mert hatályba lépett több európai uniós rendelet – hívta fel a figyelmet az agrarszektor.hu.

A rendelet vásárlói nyilatkozat beszerzéséhez köti az értékesítést, illetve a tranzakciók nyilvántartását és időszakos megőrzését is előírja. Felhívták a gazdálkodók figyelmét, hogy a jogszabályváltozással az egyes mű­trágyák (például az ammónium-nitrát) vásárlására vonatkozó szabályozás is módosult.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyrészt a műtrágyavásárlásnál a vevőnek egy nyilatkozatot kell kitöltene és leadnia az eladónak, továbbá igazolnia kell, hogy mezőgazdasági tevékenységet folytat (őstermelő, egyéni vállalkozó, gazdálkodó szervezet).

Ezek hiányában a kereskedésben nem szolgálható ki a gazdálkodó, nem vásárolhat és nem is birtokolhat bizonyos összetételű műtrágyát és mű­trágya-alapanyagot – írta az agrarszektor.hu.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!