Szőlőmetszés

2021.03.11. 07:00

A tapasztalat segíti a sikeres munkát

A vége felé tart a szőlő metszése a megye két borvidékén. A munkákat – ott, ahol nagy az ültetvény területe – már a múlt év decemberében elkezdték.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A vége felé tartanak a szőlő metszésével a borvidéken. Az ernyős művelésű ültetvényekben a kötözést végzik a munkások. A szőlőt nem érte fagykár, igaz mínusz tíz foknál hidegebbet nem mértek a megyében, azt is február elején, amikor még mélynyugalmi állapotban vannak az ültetvények.

– Nálunk nem egy menetben folyt a munka, kordonos művelésű a szőlőnk, mondta Vesztergombi Csaba, szekszárdi borász, aki a családjával együtt harminc hektár ültetvénnyel rendelkezik. A törzs és a szőlőkarok kötözését végzik most a munkások. Náluk is már decemberben elkezdődött a munka, és éppen ideje, hogy befejezik, hiszen már éledezik a vessző. Az időjárás nem okozott idén sem meglepetést.

Vesztergombi Csaba elmondta, évről évre kisebb-nagyobb területeken telepítettek új szőlőt, váltották le a régi ültetvényt. Tavaly félhektárnyi elöregedett ültetvényt vágtak ki, amit a járvány miatt nem tudtak akkor befejezni. Akadozott a szőlőoltvány beszállítása, így az idei évre maradt az újratelepítés. Egy évig pihent a terület, idén királyleánykával telepítik be.

Csapó Vince bátaszéki gazdálkodó ültetvényén már befejeződött a szőlő metszése, mint mondta, sokat ígérőek a vesszők. – Sajnos a kézi munkához kevés a hozzáértő szakember, és ők is az idősebb korosztályhoz tartoznak– mondta a gazda. Az új telepítésű szőlőknél lehetne géppel is metszeni, de a megyében erre még alig akad példa, így tehát marad a kézi munka.

A metszést akkor kell elvégezni, amikor még nyugalmi állapotban van a szőlő, a vesszőkben a nedvkeringés nem indult be. A nagyobb területen gazdálkodó szőlősgazdák jól tudják, hogy nem késlekedhetnek, mert a vegetáció márciusra várható beindulásáig valamennyi tőke metszésével végezniük kell.

A koronavírus-járvány előtt immár évtizedek óta hagyománya volt a megyében a szőlőmetszési bemutatónak, melyre mindig nagy számban mentek el a termelők. Minden szőlősgazda pontosan tudja, hogyan kell metszeni, így ezeknek a találkozóknak a lényege a közös élmény, a tapasztalatcsere volt. Sajnos második éve marad el a bemutató.

A metszés gyakorlattal elsajátítható

Bár a szőlőgazdálkodásnak nagy hagyománya van megyénkben, mindig akadnak olyanok, akik először fognak a kezükben metszőollót és próbálják megtanulni a szőlőművelés első lépését. Számtalan szakkönyv segít a metszésben, de a gyakorlati tapasztalat a legmeghatározóbb.

Horváth János kertészmérnök szerint, először az elszáradt, letermett csonkokat, idősebb fás részeket kell eltávolítani, és ezután kerül sor a termőcsapok megmetszésére. Vannak rövid csapon termő fajták, mások csak hosszú csapon vagy szálvesszőn hoznak kielégítő fürttermést. Általános szabály az, hogy a termőterület minden négyzetméterén húsz-harminc ép, egészséges rügy maradjon meg. Ez éppen elég ahhoz, hogy jó termést takaríthassunk be.

Borítóképünk: a vegetáció beindulásáig végezni kell valamennyi tőke metszésével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!