Adózás

2021.03.09. 14:00

Mikor adóköteles a termőföld bérbeadása?

Az adóbevallás közeledtével több gazdálkodóban felmerülhet a kérdés: mikor adómentes és mikor adóköteles a termőföld bérbeadása?

M. I.

Közeledik az adóbevallás ideje a mezőgazdasági termelők számára is. Ilyenkor több gazdálkodóban felmerül a kérdés: kor adómentes és mikor adóköteles a termőföld bérbeadása? Mi történik, ha azonnali hatállyal felmondják a haszonbérleti szerződést? Az adómentességről, az adókötelezettségről, az időtartamról, a szabályokról írt az adozona.hu.

A bérleti díj utáni adókötelezettségről az szja-törvény 17. paragrafusának (4) bekezdésében foglaltak alapján a magánszemély termőföld-bérbeadásból származó bevételének – ha az nem adómentes – egésze külön adózó jövedelemnek minősül. Ennek bevallására és a jövedelmet terhelő adó megfizetésére vonatkozó szabályokat az szja-törvény 73. paragrafusa határozza meg.

Amennyiben a magánszemély termőföldet ad bérbe, és a bérbeadás nem minősül adómentesnek (mert például a bérleti szerződés időtartama nem éri el az 5 évet), akkor 15 százalék személyi jövedelemadó megfizetésére köteles a termőföld bérbeadásából származó bevétele után.

Adókötelezettség esetén a bevétel egészét jövedelemnek kell tekinteni, vagyis e bevétellel szemben költséget elszámolni nem lehet. A jövedelem utáni adót az arra illetékes önkormányzati adóhatósághoz kell bevallani és befizetni.

Adómentes a termőföld bérbeadásából származó bevétel, ha a termőföld haszonbérbe adása alapjául szolgáló, határozott időre kötött megállapodás (szerződés) alapján a bérlet időtartama az 5 évet (az adómentesség feltételéül szabott időtartam) eléri. Az adómentesség megállapításakor az írásban megkötött bérleti szerződés időtartama az irányadó.

Ha megszűnik...

Ha a mentesség alapjául szolgáló szerződés az adómentesség feltételéül szabott időtartamon belül megszűnik – kivéve, ha az a szerződő feleken kívül álló ok miatt következik be, illetve ha a haszonbérleti szerződés azonnali hatályú felmondására kerül sor –, akkor a magánszemély köteles a korábban meg nem fizetett adót késedelmi pótlékkal növelt összegben a szerződés megszűnése éve kötelezettségeként megállapítani, bevallani és megfizetni.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában