Erőműbővítés

2021.05.20. 10:30

Kedvező finanszírozási forma a paksi projektben

T. N.

2017.04.11. MVM Paksi Atomerőmű. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Forrás: MW

Fotó: Simon Moricz-Sabjan

Magyarország számára kedvezően módosulnak a Paks II. projekt finanszírozási hátterét biztosító hitelszerződés feltételei. Süli János miniszter szerint továbbra is bármikor előtörleszthető a hitel, melyet elegendő 2031-ben elkezdeni.

A két új paksi blokk megépítését döntően az Oroszország által biztosított hosszú lejáratú hitelből, húsz százalékban pedig saját forrásból finanszírozza hazánk. A tízmilliárd eurós hitelkeretből mindig annyit hívunk le, amennyi az adott időszakban felmerülő számlák kifizetéséhez szükséges. Magyarország eddig minden számlát előtörlesztett, így hazánknak nincs tartozása – tájékoztatta Süli János miniszter a TelePaks hírportált.

A miniszter hangsúlyozta, hogy minden beruházás esetén előzetesen meg kell tervezni a finanszírozást. Ennek tükrében még jobban érthető, ha egy projekthitel nem is lesz teljes mértékben felhasználva, a biztos pénzügyi háttér megléte elengedhetetlen.

– A magyar kormány az orosz hitelre biztonsági védőhálóként is tekint – emelte ki Süli János. A szerződés előnyös tulajdonságai a kiemelkedően hosszú, harmincéves futamidő, az előtörlesztés lehetősége pedig garantálja, hogy mindenkor a legkedvezőbb finanszírozással valósítsák meg a projektet. – Emellett a rendelkezésre tartási díj számítása is rugalmasabbá válik, számunkra ez költségcsökkenést jelent – fűzte hozzá.

Süli János miniszter
Fotó: MW-archívum

A Paks II. projektért felelős miniszter arra is kitért, hogy a különféle energiatermelő módok értékelését, besorolását illetően is bízik a kedvező fordulatban. Az Európai Bizottság jogszabályban fogalmazza meg, hogy mely beruházások, gazdasági tevékenységek járulnak hozzá leginkább az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseinek az eléréséhez.

A Közös Kutatóközpont néhány hete összefoglaló tanulmányában megerősítette: az atomenergia ugyanolyan fenntartható, mint az éghajlat-politikai uniós rendszertannak megfelelő többi, alapvetően megújuló energetikai technológia, azaz az atomenergia is felkerülhet az uniós zöldlistára.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!