Közös Agrárpolitikai reform

2021.06.29. 20:00

A zöld megállapodás ellen indítottak petíciót

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tartott sajtótájékoztatót Szekszárdon, annak kapcsán, hogy online petíciót indítottak a Közös Agrárpolitika szabályozása miatt.

Kalmár Klaudia

Fotó: Makovics Kornél

A petíció a május végi tárgyalásokra reflektál, ahol szerintük az Európai Parlament nem vette figyelembe a tagállamok javaslatait, illetve az eddig kölcsönösen kialakított javaslataikat is megváltoztatták a mezőgazdaság kárára.

Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Szervezetének elnöke elmondta, megszületett egy megállapodás a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról a 2021–2027-es időszakra. Sikerült meggyőzni az Európai Parlamentet, hogy vonja vissza a gazdálkodást ellehetetlenítő javaslatait. A tárgyalás hosszas folyamat volt, közel három évig tartott.

A petícióra azért volt szükség, mert egyre szigorúbb zöld előírások jöttek, s túlzó módon teszik felelőssé az agráriumot a környezetszennyezésért. Az elnök szerint ez nem állja meg a helyét, főleg a kelet európai országokban, ahol töredék mennyiségű műtrágyát, növényvédő szert és állatgyógyászati készítményt használnak, mint nyugaton.

Ennek ellenére megkövetelnék a növényvédő szerek ötven százalékos, a műtrágya-felhasználás húsz százalékos, illetve az antibiotikum felhasználás ötven százalékos csökkentését. Mindez jóval drágábbá tenné a termelést, amely az élelmiszer árak emelkedését vonná maga után.

Horváth István a térség országgyűlési képviselője kifejtette, azért érthetetlenek a célkitűzések, mert az EU megállapodások révén olyan élelmiszereket enged be a távoli országokból, melyekről nem tudjuk, milyen módon termelték, milyen vegyi anyagokkal kezelték. Ezekkel az olcsó harmadik országbeli termékekkel kell versenyezni a belső piacon, ami versenyhátrányt jelent a hazai termelőknek.

– A Kormány számára kiemelten fontos, hogy tisztességes megélhetést biztosítson a családi gazdaságoknak és kisüzemeknek, ezzel is erősítve a vidéket. Az év végére elkészül a hazai stratégiai terv, hogy itthon milyen mértékben kell beépíteni az Európai Zöld Megállapodás terveit – tette hozzá Horváth István.

Borítóképünk: Vendégh Edit, a NAK megyei elnöke és Horváth István országgyűlési képviselő tájékoztatta a sajtót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!