Várják a meleget

2021.06.03. 09:30

Akácra repülnek a méhek, ha engedi az időjárás

M. I.

Fotó: Makovics Kornél

A repcéről az akácra repültek a méhek az elmúlt pár napban. Még az elején tartanak a méhészek a várva várt munkának, egyelőre csak reménykednek, leginkább abban, hogy napos idő lesz szél nélkül, és találnak annyi nektárt a virágokban a rovarok, hogy megteljen a kaptár.

Kipergették a repcét, mondta Rudolf József szekszárdi méhész, sajnos csak gyenge termést tudhatnak a magukénak. Virágzik az akác, bár még a dandárja hátra van, de már kiköltöztek Sötétvölgybe és Szálkára. Esténként már akácillat lengi be a környéket, ami biztató, mondta Rudolf József, hiszen az illat jelzi, hogy nektár is van.

Tíz nap múlva bizonyára többet tudnak majd arról, mennyire volt szerencséjük az idén, mindenesetre egymásnak azt kívánják: nehézséget a kaptárokba. Ugyanis, minél nehezebb a kaptár, annál több méz gyűlt össze benne.

Vegyes hírek érkeznek hozzá, nyilatkozott Nagyernyei Attila, a megyei egyesület elnöke. Az első napok után nagyon szerény eredményekről tud csak beszámolni. A legtöbb fán 3-4 méterig elfagytak a virágok, a felső rétegben van ugyan akácvirág, kérdés, a méheknek mennyi lesz elég a gyűjtéshez.

Több évtizede méhészkedik, de ilyen évre, mint az idei, nem emlékszik, mondta a megyei elnök. A május hűvös, szeles volt eddig. Ahhoz, hogy a méhek gyűjteni tudjanak, legalább 24 fokos melegnek, szélcsendnek kellene lennie.

Minden nehézség ellenére azért bizakodnak a méhészek, ha elhúzódik a szezon, akkor talán lesznek olyan meleg napok, amikor nem zavarja semmi a szorgos rovarok gyűjtését.

Itt jó volt a repce

Koller Zoltán tolnai méhész kicsit szerencsésebb volt a repcével, mint mondta, jó, közepes mennyiséget sikerült összegyűjteniük a méheinek. Úgy látszik, ő jobb helyet talált magának a gyűjtésre. Az akác miatt viszont ő is kesereg, a környékükön az akácfák nyolcvan-kilencven százaléka elfagyott.

A méhállománya is hézagos, elárulta, kimaradt egy generáció a petézésnél, így ezzel a gonddal is meg kell küzdeniük.

Borítóképünk: Nagyernyei Attila egyesületi elnök és a méhei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!