luxus lesz a lekvár

2021.06.10. 07:00

Két hét múlva beérik a barack, de nagyon kevés lesz belőle

Aki barackból szeretne lekvárt készíteni az idén, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. E hónap végére beérik ugyan az első hazai kajszifajta, de a termelők szerint inkább csak kóstolni lehet majd belőle még annak is, aki hajlandó megfizetni a borsos árat.

Mauthner Ilona

20210607 Bátaszék Szászi Mauthner Jenő barackos ültetvényében Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Egy átlagos évben június közepén megkezdődik a korai fajta kajszibarackok értékesítése, a szezon pedig eltart július végéig. Az idei év se szerencsésnek, se átlagosnak nem mondható, hiszen legalább két héttel le van maradva a természet, így szinte minden növény késésben van, a szerencse pedig akárcsak tavaly, úgy idén is elpártolt a baracktermelőktől. Nem csak Tolna megyében, de az ország minden baracktermő vidékén ez a helyzet.

A bátaszéki Dömse Tibornak és családjának 11,4 hektár termő barackosa van Mórágy határában. Mint mondta, a kár fajtától függően 80 és 90 százalék között van. A korai fajtákból alig maradt valami a fán, pedig tizenöt éjszakát töltöttek azzal, hogy védekeztek a fagy ellen, vízzel permeteztek és szalmabálákat égettek a sorok között. Kóstolás szintjén tudnak a korai fajtákból árusítani, úgy tervezik, hogy június 10-e után. A kezdőár ezer forint körül lesz kilónként.

A kisvejkei termelői és értékesítési szövetkezet tagjainak van a legnagyobb ültetvénye a megyében. Itt is hasonló a helyzet. A termés 5 és 20 százaléka maradt meg, fajtától, helytől függően. Az elmúlt négy évben ez a harmadik fagyos év, mondta az egyik tag, 2018-ban és tavaly volt az ideihez hasonló év. Náluk is június közepe környékén kezdődik az értékesítés, de csak aznap derül ki, milyen áron, tette hozzá a szövetkezet tagja.

Keresztes Lászlónak Bonyhád határában van ültetvénye, náluk a korai fajták teljesen elfagytak, a későbben érőkön 10 százaléknyi termés lehet, mondta a termelő. A baj az, hogy permetezni, gyomot irtani, a sorok között a füvet nyírni ugyanúgy kell, mintha teljes lenne a termés. Idén is csak kiadásaik lesznek a gyümölcstermelőknek, bevételük alig, tette hozzá.

Van ahol nem vitte el a fagy a termést

A Bátaszék körzetében lévő ültetvényeken jobbnak tűnik a helyzet. Komonyi Orbánnak 650 barackfája van ott. Úgy véli, a termés felét vihette el az áprilisi fagy. A korai fajtákat viselte meg náluk is a hideg. Ők június 20. környékén kezdik az árusítást, tavaly két héttel korábban érett be a termés. Most úgy számolják, hogy július második feléig kitart az értékesítés, náluk 13 fajta érik be egymás után.

A szintén bátaszéki területtel rendelkező Szászi Luca és férje is bizakodik. A közel kéthektáros termőterületen a jó fekvésnek köszönhetően nem vitte el a termés zömét a fagy. A korai fajtákon kevés termett, de a magyar kajszin, vagy a bergeron fajtán (van, aki rózsabaracknak hívja, s ebből készítenek legtöbben lekvárt) sok termett. Pár hete még le is válogatták a termés egy részét, hogy sok szép, nagyszemű barackjuk legyen, és ne törjenek le az ágak. Főleg Baján, a piacon árulnak, a vásárlóik visszajárnak hozzájuk. A középkorú és idősebb korosztály még mindig ragaszkodik a lekvárkészítéshez, mondta Szászi Luca.

Borítókép: Szászi Jenőéknél a jó fekvésnek köszönhetően nem fagyott el a termés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!