mezőgazdaság

2021.06.24. 07:00

Megkezdődött az árpa aratása, jók az első eredmények

Megkezdődött az árpa aratása Tolnában. Három hete még úgy látszott, hogy július elejénél előbb nem kezdődhet meg a betakarítás, mert lemaradásban voltak a növények, a nagy meleg hatására azonban időre elkészültek. Az első eredmények szerint a gabona víztartalma 11-es érték körül van, a hektolitersúly pedig 63 feletti, ami nagyon jó eredménynek számít.

Mauthner Ilona

2020.07.01. Zalaistvánd Árpa aratás Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Tavaly két nappal kezdték korábban az aratást, mint az idén, vagyis időre beérett az árpa, annak ellenére, hogy hűvös volt az április, majd a május, és emiatt a növények nagyon le voltak maradva a fejlődésben.

Bátaszék határában kedden vágták az árpát, Mayer Attila vezette a kombájnt. Mint elmondta, 11-es vizet mértek a terményben. Óránként több mint két hektárnyi területtel végez a gép, melynek irányítása ebben a hőségben sem okoz nagy gondot, hiszen légkondicionált a vezető fülke.

Krieser János, a Pusztabír Kft. vezetője elmondta, éppen próbavágásra készültek szerdán, de az eredményeket látva úgy döntöttek folytatják a munkát. Ezt megelőzően naponta végigjárta a szántóföldi területeiket, hogy a legjobb időpontot találják a betakarításra. A próbavágás eredménye 11,8-as víztartalom és 64-65-ös hektolitersúly, ami nagyon biztatónak tűnik. Tartottak a nagy szárazságtól, hiszen május 19-én volt utoljára eső Paks környékén, és a homokosabb talaj amúgy is hajlamos az aszályra. A Kft-hez tartozó területeken intenzív technológiával folyik a munka, vagyis az átlagos növényvédelemnél többet biztosítanak a növényeiknek, így több nitrogént, műtrágyát, de szálszilárdítót is.

Nem mertek előre leszerződni a terményre, mert nagyon száraz volt a tél, majd a tavasz eleje, és attól tartottak, nem lesz elég a mennyiség. Jelenleg nagyon jól alakulnak a terményárak, az árpa tonnájáért is jóval hatvanezer forint feletti összeget kínálnak.

A tengelici székhelyű Fito-Ten Kft. ügyvezetője, Kövecses Imre elmondta, náluk is elkezdődött az árpa vágása, nagyon bíznak benne, hogy a felgyorsult érés nem ment a minőség rovására. A termény egy részét értékesíteni szeretnék, a másik fele a sertéstelepükre kerül, takarmánynak.

Magasak a terményárak, de az alapanyagok is

Minden gazdálkodót az érdekel, mennyi lesz majd az árpa és a többi termény felvásárlási ára. Az idén már hónapokkal ezelőtt nagyon elszaladtak a takarmányárak, emiatt sokat panaszkodnak az állattartók. A gazdálkodók azt mondják, csak látszólag járnak jól azok, akik növénytermesztéssel foglalkoznak, mert a terményárak drágulásával egyidőben a termeléshez szükséges alapanyagok – vetőmag, műtrágya, vegyszerek, gázolaj, gépek, gépalkatrészek – mind 40-50 százalékkal kerülnek többe mint tavaly.

Krieser János szerint, így egyik „csövön bejön a pénz, a másikon meg kimegy”, de kétségkívül az állattartók vannak a legnehezebb helyzetben, főleg azok, akik szántóföldi növényekkel nem rendelkeznek.

Jelenleg egy tonna árpáért 63-65 ezer forintot fizetnek, mindez jó ár, főleg, ha a hektáronkénti átlagtermés eléri a 7 tonnát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában