növényvédelem

2021.06.16. 12:30

Permetezni kell, mert támad a lisztharmat

M. I.

Szőlő permetezése

Forrás: MW-archívum

Fotó: AS

Melegszik az idő, a szőlő gyorsan fejlődött az elmúlt héten. A hajnali hőmérséklet most már 15 fok felett alakul, napközben megközelíti, vagy meg is haladja a 30 fokot, így az elmúlt napokban a vesszők növekedése gyorsan haladt előre, tájékoztatta lapunkat dr. Gabi Géza szekszárdi növényvédő szakmérnök.

Több ültetvényben már virágzik a szőlő, elsősorban a kékfrankos, oportó és a kadarka kezdte meg a virágzást a déli fekvésű részeken a megye két borvidékén. A lisztharmat levéltünetei is megjelentek. Terjedésének, akárcsak a peronoszpóráénak, alapvetően kedvez az időjárás, főleg ha esőt – zivatart, záport – kap a borvidék. A csapadék érkezése esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség már a virágzás alatt, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve.

Több helyen erős hajtásnövekedés és sűrű lombozat alakult ki, ezeken a helyeken fokozottan figyelni kell a zöldmunkák időbeni elvégzésére, mert a befülledő, árnyékos részeken a kötés gyenge lesz, a gombabetegségek pedig erősek. A virágzás alatt folyamatosan – legalább tíznaponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket.

A készítmények közül a legerősebb hatásúakat érdemes választani, tanácsolta a szakember, a felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetnek. A lényeg, hogy erős védelemmel lássák el a szőlőt, hogy ebben az időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Várhatóan a lisztharmat hirtelen és erősen fog berobbanni a virágzás alatt vagy közvetlenül utána.

Június első hetének átlaghőmérséklete 17–18 fok között alakult, a legmelegebbet Bátaszéken (18,3), a leghűvösebbet Pakson (17,4) mérték.

Borítóképünk: A szakember szerint a felszívódó szerek kombinációjával is érdemes próbálkozni (illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!