statisztika

2021.07.03. 10:00

A régió legmagasabb átlagfizetését viszik haza Tolnában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb negyedéves adatai alapján a középmezőny elején helyezkedik el a Tolna megyei átlagfizetés.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lipták Róbert

Mint azt nemrégiben megírtuk, járványidőszakban is nőttek a keresetek Magyarországon a KSH e hét szerdán közzétett adatai szerint. Az említett jelentés ugyan nem részletezi, hogy mi a helyzet a fizetést illetően megyénként, ám a statisztikai hivatal adatbázisában találunk erre vonatkozó információkat is. Megnéztük hát, mennyit keresünk itt, Tolnában az ország többi részéhez képest.

A KSH legutóbb május végén frissítette a bruttó és nettó átlagfizetéseket számon tartó adatsorát, mely az idei első negyedév (előzetes) eredményeit már tartalmazza. Mint alábbi infógrafikánkon is látható, megyénk bruttó 387 528 forinttal (nettó: 257 706) a hatodik helyen áll összesítésben (akár bruttó, akár nettó fizetés szerint rendezzük az értékeket – a szerk.).

A Dél-Dunántúl régió átlaga bruttó 353 077 forint, vagyis közel 35 ezer forinttal keres többet bruttóban egy Tolna megyei dolgozó a régiós átlagnál, ez pedig 9,76 százalékos többletet jelent (Baranya egyébként a tizenharmadik, Somogy megye pedig a tizenötödik helyen áll az összesített listán).

A KSH adatai szerint Budapest meggyőző fölényben van bruttó átlagfizetést tekintve: százezer forintot vert a fővárosi átlagfizetés (520 165 forint) az országos átlagra (420 222 forint) az első negyedévben.

A KSH jövedelmekkel kapcsolatos statisztikáit vizsgálva az is kiderül, hogy 2016-tól tavaly év végéig közel hatvan (59,5) százalékkal emelkedett az átlagkereset Tolna megyében.

https://www.teol.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/szaz-honapja-folyamatosan-novekednek-a-berek-magyarorszagon-3823967/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!