Korai fajták

2021.08.28. 07:00

Az Irsaival elkezdődött a szüret a megye borvidékein

Megkezdődött a szüret a megye mindkét borvidékén. Az általunk megkérdezett termelők, pincészetek vezetői szerint nem lesz könnyű az idei betakarítás, mert a pincékben sok még a bor, így van, ahol nehezen tudnak csak helyet csinálni az újnak. A szőlőtermelők már most próbálnak szerződést kötni, az árak a tavalyihoz hasonlóak, bár az előző évekhez képest már tavaly is alacsonyak voltak.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Már javában tart a szüret a szekszárdi és a tolnai borvidéken. A termelők az Irsai Olivért szedik, a korai fajtákkal úgy tűnik nincs gond. Dúzsi Tamás, szekszárdi borász elmondta, ők már be is fejezték az Irsai szedését, ebből a fajtából nincs nagy területük. A minőséggel elégedett volt, a későbbiekben ezt a fajtát házasítani fogja egy könnyű bort hozva létre ezzel. Ízre, illatra nagyon jó volt a szőlő. A szőlők sorában a következő fajta náluk az ezerfürtű lesz.

A tolnai borvidéken is megkezdődött a szüret, mondta Schmidt Győző, a bonyhádi székhelyű Danubiána Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja is. A termelőkkel már meg is egyeztek a szőlő mennyiségében, árában. Jelenleg ők is az Irsait veszik át. Nagyon jó minőségű a szőlő, mind illatra, ízre és a lékinyerés is megfelelő. Összességében öt százalékkal kevesebb termett a vártnál ebből a fajtából.

Az Irsaiért a tavalyinál magasabb árat adnak a felvásárlók. Ennek az az oka, hogy nagyon keresett lett ez a fajta, főleg a pálinkafőzdék veszik, az aromája miatt. Ami a többi szőlőfajtát illeti, ott ahol jeget kapott a terület, félő, hogy a csapadékosabbra váltó idő rothadást indíthat el.

A szekszárdi Vesztergombi pincészetnél úgy döntöttek, halasztják két héttel a szüretet, amit eredetileg augusztus végére terveztek. A pinot noir fajtával kezdik majd, mondta Vesztergombi Csaba, ebből rozé készülne, ezt követi a királyleányka, majd a cserszegi fűszeres. Félő, hogy később egybeérnek majd a fajták, így gyorsítani kell a szüretet. Folyamatosan ellenőrzik a különböző fajták savait, cukorfokát, hogy a legideálisabb időpontban szedhessék majd a szőlőt.

Túlkínálat van, sok még a bor

Ezekben a napokban sorra keresik fel a szőlőtermelők a felvásárlókat, feldolgozókat, és ők kínálják átvételre a szőlőjüket. Egy átlagos évben ez fordítva szokott lenni. Az idén a kínálat nagyobb, mint a kereslet, és ez önmagában meghatározza a szőlőárakat. Hiába hirdeti meg évről évre a Hegyközségi Nemzeti Tanács még a szüret elején a szőlő ajánlott felvásárlási árát, ha azt senki nem veszi figyelembe, kesergett több gazdálkodó is.

Kétségkívül azok vannak nagyobb bajban, akik csak szőlőt művelnek, tehát feldolgozójuk nincs, mondta Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere. Tolna megyében főleg Bátaszék, Báta, Felsőnyék, Simontornya, Medina körzetében vannak kiszolgáltatott szőlőtermelők. Az idén a koronavírus-járvány miatt szinte minden étterem, kocsma bezárt több hónapra, így a borászatok a szokott ütemben nem tudták a boraikat értékesíteni. Emiatt a pincékben, hordókban a szokásosnál nagyobb a borkészlet.

Borítóképünk: Idén is a megszokott időben kezdődött el a szüret, a korai fajtáknál a minőséggel nem volt gond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!