színesedik a szőlő

2021.08.03. 07:00

Készülnek a szüretre a megye borvidékein

Három hét és kezdődik a szüret a megye két borvidékén. A termelők szerint másfél héttel van lemaradva a szőlő a szokásoshoz képest. A korai fajták már javában színesednek. Az általunk megkérdezett termelők, pincészetek vezetői szerint nem lesz könnyű az idei szüret, mert a pincékben sok még a bor, így van, ahol nehezen tudnak csak helyet csinálni az újnak. A szőlőtermelők már most próbálnak szerződést kötni, az árak a tavalyihoz hasonlóak.

Mauthner Ilona

Forrás: TN-archívum

Fotó: Makovics Kornél

Az idén később virágzott, majd kötött a szőlő, a száraz, nagy meleg is visszafogja az érés folyamatát, ez az oka annak, hogy némi csúszásban van a szüret, mondta Módos Ernő, szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere. Ha a napi átlaghőmérséklet a 27 fokot eléri, akkor úgymond bezár a szőlő, vagyis leáll a fejlődéssel. A jelenlegi adatokból úgy tűnik, 5–10 százalékkal lesz kevesebb a termés, ennek egyik oka, hogy például a kékfrankos elhúzódva virágzott, és a fürtök ritkásak. Ami nem is baj, tette hozzá a Nagymester, hiszen sok bor ragadt a pincékben. A vendéglők, italboltok a járvány miatt sokáig be voltak zárva, így visszaesett az értékesítés.

A korai szőlőfajták közül az illatos Irsai Olivér a legkapósabb, ezt a fajtát a szeszfőzdék is keresik, és igyekeznek felvásárolni és jobb árat is adnak érte, mint a borászok.

Vesztergombi Csaba, szekszárdi borász szerint a tavaszi 2-3 hetes lemaradást lecsökkentette egy hétre a szőlő érése. Náluk augusztus 20-a után kezdődik a szüret a korai fehérekkel. Van olyan területük, ahol jeget kapott az ültetvény, a kár itt 5–10 százalékos. Idén szerencsére – a jégverés utáni helyzettől eltekintve – nem okozott nagyobb gondot a szőlő növényvédelme. Jelenleg készülnek a szüretre, mossák az edényeket, gépeket, ha marad idő, még nyaralni is elmegy a család.

A tolnai borvidéken is augusztus 20-a környékén kezdik el a szüretet, mondta Schmidt Győző, a bonyhádi székhelyű Danubiána Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja is. A termelőkkel már meg is egyeztek a szőlő mennyiségében, árában. A tavalyihoz hasonló árat tudnak adni, ami átlagban száz forint körül alakul. Schmidt Győző elmondta, ugyanakkor ők nem írják elő a termelőknek, hogy tőkénként csak néhány fürt lehet, és nem is válogattatják le a szőlőt, mint a családi pincészetek. Meglátása szerint a könnyű borok jól fogytak még a pandémiás időszakban is. A drága borokból maradt több a pincékben, akik éttermekben értékesítettek, nehezebb helyzetben vannak a járvány miatt.

A legkorábbi szőlőfajtákkal kezdik a szüretet a gazdák, így a turánt (festőszőlő), a csabagyöngyét, a favoritot, ami részben csemegeszőlő is, majd később az oportót szedik. A tolnai borvidéken pedig az Irsai Olivért, cserszegi fűszerest.

Azok vannak nagyobb bajban, akik csak szőlőt művelnek, tehát feldolgozójuk nincs, mondta Módos Ernő. Tolna megyében főleg Bátaszék, Báta, Felsőnyék, Simontornya, Medina körzetében vannak kiszolgáltatott szőlőtermelők. A feldolgozók többsége a tavalyi árat prognosztizálja, de tavaly is nagyon nyomottak voltak már az árak, átlagosan egy kiló szőlőért 110 forintot fizettek.

Gépi szüretre készülnek a gazdák

A szüret korai időpontja nem jelenti azt, hogy a borvidéken ezzel bárki is visszaélne, hiszen az adott szőlőnél a mustfok is meg van határozva – mondta Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A borvidéken a szőlők érettségi állapota jó, szép termés ígérkezik. Várhatóan a nagyobb munkák augusztus végén kezdődnek majd, ami eltarthat október végéig is. Idén a szőlészetek többsége gépi szüretre készül, egyrészt mert alig találni szőlőmunkást, másrészt a gépi szedés gyorsabb. Egy-egy csúcsbornál vállalják csak a termelők a kézi szedést, de pár éven belül az is bekövetkezhet, hogy ezt is a gépi szüret váltja majd fel. Az idei szüretre vegyes érzésekkel készül minden érintett, akár szőlőtermelő, akár borász, hiszen egyelőre nem lehet tudni, visszaáll-e a borpiac a régi értékesítési formára, és így mennyi szőlőt dolgozzanak fel.

Borítókép: Szüret a borvidéken. Kevés a munkáskéz, sokan áttérnek a gépi szüretelésre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!