növényvédelem

2021.08.23. 09:30

Megjelent a peronoszpóra a szőlőkben

M. I.

20200805 Lovasberény Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap Szőlő permetezés.

Forrás: MW-arcívum

Fotó: illusztráció

Az augusztus 12-i héten esett 6 milliméternyi eső után megjelentek a peronoszpóra betegség tünetei a szőlőleveleken a megye két borvidékén. Ha képes a peronoszpóra gyorsan felszaporodni a lombozaton az elkövetkező időben, akkor főleg a késői fajtákban még komoly kárt is okozhat, mondta dr. Gabi Géza, szekszárdi agrár-szakmérnök.

– Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levelek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. A késői fajtákban (merlot, cabernet) tehát nem árt folytatni az erős védelmet a gombabetegségek ellen – mondta a szakember.

A kékfrankos és a zweigelt már szépen beszínesedtek a borvidék ültetvényein. Az érő szőlő mennyisége megfelel az átlagosnak.

Az elviaszosodott felszínű bogyóállomány általában már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!