kormányzati segítség

2021.08.22. 07:00

Ősztől igényelhető a szőlő-bor támogatás

A hazai szőlő-bor ágazat koronavírus-járvány negatív hatásainak rövid és középtávú kezelése érdekében a vendéglátásban és borturizmusban érdekelt pincészetek támogatásáról, valamint az állami bormarketingprogram forrásainak emeléséről döntött a kormány. A szekszárdi borvidéken nagyon sok pincészet foglalkozik vendéglátással, nekik nagy segítséget jelent a hamarosan megjelenő rendelet és támogatás.

Mauthner Ilona

2020.04.21. Szekszárd Bősz Adrián borász borászatába, szöllőjébe engedett betekintést. Fotó: Mártonfai Dénes_MD Tolnai Népújság

Forrás: MW-archívum

Fotó: Mártonfai Dénes

Az adminisztrációs terhek csökkentését és az ellenőrzések hatékonyságát növelő új borjogi szabályozás mellett fontosnak tartja az agrártárca a pénzügyi segítség biztosítását is a szőlő-bor ágazat részére – mondta Nagy István agrárminiszter. A szüreti felkészülés keretében uniós forrásból lepárlási támogatást biztosít ezen túlmenően az agrárminisztérium azon termelők részére, akik a járványügyi intézkedések miatt nehezebben tudták értékesíteni a boraikat.

A Covid–19-világjárvány következtében tovább élesedik a világ borpiacán tapasztalható verseny, ennek megfelelően hazánknak is fokoznia kell az állami bormarketing-tevékenységét, mondta az agrárminiszter. A program célja a hazai borfogyasztás mennyiségének stabilizálása, az exportált palackos borok árának emelkedése és értékesítése.

Mészáros Péter fiatal borász, a szekszárdi Mészáros Borház egyik tulajdonosa elmondta, már korábban hallottak arról, hogy várhatóan lesz idén is egy, a tavalyihoz hasonló támogatás. Nagyon örülnek, hogy végre megjelenik a rendelet. A borvidéken több olyan borászat van, mint az övék, ahol jelentősen visszaestek a megrendelések, hiszen az éttermek zárva voltak és a saját vendéglátó egységüket is be kellett zárni. Egy ilyen támogatás, ha nem is a teljes bevételkiesést, de annak egy részét mindenképpen kompenzálja.

Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke – aki maga is több ültetvénnyel rendelkező borász – elmondta, azoknak csökkent leginkább a bor­értékesítésük, akik szállodákba, éttermekbe, borbárokba szállítottak. Kisebb a veszteségük azoknak, akik a multinacionális kereskedőláncokkal kötöttek szerződést, hiszen az üzletek nyitva vannak, bár itt is kisebb lett a forgalom. A szekszárdi borvidéken nagyon sok pincészet foglalkozik vendéglátással, nekik nagy segítséget jelent a hamarosan megjelenő rendelet és támogatás.

A rendelet szeptemberben jelenik meg, a támogatás októberben kérhető

A Covid-járvány nem egyenlő mértékben sújtotta a borászatokat, összességében a borkészletek elmaradnak mind a tavalyi szinttől, mind pedig a sokéves átlagtól. Az egyes bortermelőknél azonban így is nagyobb mennyiségben halmozódhattak fel a borok.

A segítség részeként a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett bortermelők részére nyújtott támogatást 2020 után idén is igényelhetik majd az érintett pincészetek. Ehhez 1,5 milliárd forint támogatási keretet biztosítanak. Az erről szóló miniszteri rendelet szeptember elején jelenik meg, a támogatást pedig októberben kell majd kérelmezni.

Borítóképünk: Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint nagy segítséget jelenthet a támogatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!