betett a fagy és az aszály

2021.09.04. 07:00

Kevés alma termett, és drága is lesz idén

Idén az eddig beérett összes gyümölcs – legyen az szilva, barack, meggy, cseresznye – mind kevesebbet termett, mint amennyire a gazdák számítottak. Így van ez az almával is. A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén várhatóan az átlaghoz képest a felére csökken az almatermés.

Mauthner Ilona

20210414 Szeged Drágult, de nincs az egekben az alma ára. Alma választék a Mars téri piacon. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: Keszei Tímea kereskedő.

Forrás: MW

Fotó: Frank Yvette

Tolna megyében kétszázhúsz hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Kisdorog, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék, Szedres és Szekszárd határában. Megyénkben is változatos az eredmény, még közepes mennyiségre sem számíthatnak a gazdák.

Magyarországon egy jó évjáratban (ilyen volt 2014, 2018) 800-900 ezer tonna alma terem, míg a rosszabb években (2011, 2019, 2020) 300-400 ezer tonna között alakult a mennyiség. Az elmúlt húsz év legrosszabb termését 2007-ben realizálta a terméktanács (214 ezer tonna), amikor a tavaszi fagyok okoztak drasztikus kiesést. A sokéves átlag 600 ezer tonna körül alakul. Jellemzően a gyümölcs kétharmadát az ipar dolgozza fel, ennek 80 százaléka a sűrítménygyártó léüzemekbe kerül, egyharmada pedig a frisspiaci alma – olvasható a FruitVeB oldalán megjelent elemzésben.

Idén kora tavasszal, a vegetáció kezdete előtt még nagyon jó termésre volt kilátás, ugyanis a tavalyi nagyon gyenge év miatt jó volt a virágrügy-berakódottság, illetve egyes fajtáknál kifejezetten erős virágzásra lehetett számítani. Tavasszal teljes virágzásban volt a bátaszéki Nagy Viktor almás ültetvénye is, bizakodtak a jó termésben. Még az áprilisi fagyok után is jól mutatott a terület, nőttek a kis almák az ágakon, majd a nyár közepétől elkezdett potyogni a gyümölcs. – A fán már alig van alma, a fa alatt viszont terítve van – mondta Nagy Viktor. – Nem tudom, mi lehet az oka – tette hozzá.

A terméskötődést hátráltatta, így a hullást fokozta még a terméskötődés szempontjából sorsdöntő, a virágzás alatti és virágzást követő 4-6 hét hűvös, borult, fényszegény időjárása is. A virágzás lassan, vontatottan mintegy 3-4 hétre széthúzódva zajlott. A július-augusztusi időszakban tovább rontotta a várható termés­eredményeket a rendkívüli mértékű és időtartamú hőséghullám. Nemcsak a nappalok, hanem az éjszakák is rendkívül melegek voltak, ez ráadásul jelentős csapadékhiánnyal párosult. A negatív időjárási hatások tehát alapvetően meghatározták a termésmennyiséget. A pontos becslést nehezíti, hogy termőtájanként, termesztőkörzetenként és fajtánként is meglehetősen változékony, mozaikos a kép – áll a terméktanács elemzésében.

Szeptember közepén egy átlagos évben megkezdődik az almaszüret. A szekszárdi piacon már kínálták a termelők az idei, korai almáikat, kilónként 200-300 forintos áron, ami nagyon barátságosnak tűnik. Bár ezt az almát nem lehet eltenni télire, mert nem eltartható. Az ember hüledezik, amikor vásárlóként az almákat válogatja a pultnál, kilóját ötszáz-hatszáz forintért kínálják több bevásárlóközpontban is. – Ez még a tavalyi, Ausztriából érkező import – mondta Német Gábor bonyhádi gazdálkodó. Hazai, idei alma majd pár héten belül kerül az üzletekbe, de az sem lesz sokkal olcsóbb. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy kiló almáért a kereskedők elkérhetnek akár ötszáz forintot is, ami ilyenkor, szedés idején, igen magas összegnek számít.

Alma átlagára (Ft/kg)

2020. január

350

2020. április

420

2020. június

550

2020. augusztus

630

2020. november

480

2021. március

510

2021. június

610

2021. augusztus

550

Forrás: KSH

Kevesen fogyasztják nap mint nap

Utoljára 2018-ban volt jó az almatermés, ezt követően csak veszteséget termelt a terület, mondta Sebestyén Géza szekszárdi termelő. Ő úgy kalkulált, hogy 800 ezer–egymillió forint kell egy hektár műveléséhez, és 200 mázsányi termés ahhoz, hogy ne legyen veszteséges az év. Az almafa nagyon kényes a betegségekre, így legalább tizenháromszor kell permetezni egy szezonban, ami nagy költséget jelent. A szedés sem olcsó, ha nem ipari minőségként szeretné a termelő eladni.

A magas ár is tehet róla, hogy a fogyasztás is visszaesett, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy napi szinten fogyasszon belőle, pedig ismerjük a mondást, napi egy alma az orvost távol tartja. Több vitamint, C-, A- és B-vitamin, folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot tartalmaz, almasavtartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!