növényvédelem

2021.09.14. 15:30

Szürkepenész, szőlőrothadás és a darazsak ellen is érdemes védekezni

Mauthner Ilona

20210902 Dunaszentmiklós Elkezdődött az Irsai Olivér szőlő szüretelése a dunaszentmiklósi Kősziklás Borászati Kft.-nél Fotó: Zantleitner Ingrid ZI Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Forrás: MW

Fotó: Zantleitner Ingrid

A legutóbbi csapadékos napokon a megye két borvidékén huzamosabb ideig megmaradt a nedvesség a fürtökön. A szürkepenésznek ez jó előkészületi időszak, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök. Bár még nem találkozni tünetekkel, további, elsősorban majd a szüret előtti időszakban esetlegesen érkező csapadék már veszélyhelyzetet teremthet. Aki szeretne jó termést szüretelni, annak permeteznie kell szürkepenész elleni készítménnyel. Némi jó hír, hogy most száraz, meleg az idő, és a következő napokra sem ígérnek csapadékot.

A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói nagyobb veszélyben vannak. Sok a sérült szem, ami elindíthatja a szürkepenész terjedését. Elsősorban a kékoportó és a kadarka fajtákra jellemző ez. Ezen túlmenően minden fajta esetében nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény használata. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat.

A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk gyógyítani, mondta dr. Gabi Géza. A két borvidéken a legutóbbi csapadékos időszak miatt a szürkepenész beleköltözött a fürtökbe. Az érő, cukrosodó bogyóállományban újabb esők esetén robbanásszerűen szétterjedhet a későbbiekben a fertőzés.

Az érő szőlőben idén nagy számban előfordulnak bogyósérülések. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek és a hangyák. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával jelentősen csökkenthetjük a darazsak számát. Kaphatók is csapdák, de házilag is készíthetünk ilyet, egy pillepalack és némi cukros folyadék kell csak hozzá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!