Szüret

2021.09.19. 09:30

Van, ahol már szedik a kékfrankost és a merlot-ot

Sok gazda megkezdte a szüretet a megye két borvidékén, többen kényszerűségből, elemezte a helyzetet dr. Gabi Géza, szekszárdi agrármérnök.

M. I.

Fotós: MORICZ SABJAN SIMON

Fotós: MORICZ SABJAN SIMON

Az a fura helyzet állt elő, hogy a kékfrankos, a kadarka, a merlot több helyen olyan mértékben beérett, hogy szüretelni kellett. Ez annál is inkább különös, mert az idei évben augusztus elején még két-három héttel volt elmaradva a szokásos fejlettségétől a szőlő, és most pedig előrébb tart a megszokottnál az érés. A merlot 22 mustfokos, a kadarka és a kékfrankos 19-20 mustfok körül van.

A leszüretelt termésből nyert must pH-értéke 3,2 körüli, ezért tovább nem lehet a tőkén hagyni a termést. Fontos, hogy a must pH-értéke 3,5 alatt legyen, mert ekkor alkalmas arra, hogy az erjedés be tudjon indulni. Minden fajtánál elvégezhető a vizsgálat, mert fajtánként változó az ideális szüreti savtartalom és mustfok.

Idén a borvidéken eddig összesen 330 milliméternyi csapadék esett az ilyenkor szokásos 440 milliméter helyett. Tehát közel 100 milliméternyi hiány van jelenleg, amit megéreztek a növények is. A talaj mélyebb rétegeiben sincs már elegendő nedvesség, a felső réteg pedig teljesen száraz.

Valószínűleg az augusztusi meleg idő és a talaj vízkészletének hiánya stresszelte a növényeket. Tovább rontotta a helyzetet, hogy augusztusban erős UV-sugárzásban álltak egész nap a szőlőtőkék. Alig volt borult, esős nap a hónapban, ellenben volt augusztusban 14 hőségnap, amiből 4 forró és 11 hőhullámos nap volt.

A szürkepenész nem észlelhető a fürtökön, a peronoszpóra nem terjedt tovább a fiatal leveleken, a lisztharmat viszont tömegesen van jelen mind az idős, mind a fiatal leveleken.

Borítóképünk illusztráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában