mezőgazdaság

2021.11.20. 15:00

A támogatás bevétel a vállalkozóknak, de őstermelőknél nem számít annak

Mauthner Ilona

Olvasóink közül is többen érdeklődtek arról, valóban így van-e, hogy az idei évtől – az új szabályok szerint is – nem kell bevételként figyelembe venni a mezőgazdasági őstermelő által e tevékenységgel összefüggésben kapott támogatások összegét.

Évről évre jelentős támogatással számolhatnak a regisztrált mezőgazdasági termelők. Ide tartoznak többek között a területalapú támogatás de emellett a különböző állatjóléti, gépbeszerzési, fejlesztési, korszerűsítési, öntözési, illetve az agrár-környezetgazdálkodási támogatások is.

A kérdés a következő: Ez a kedvezmény kizárólag az őstermelőkre vonatkozik? Aki egyéni vállalkozás keretében végez kizárólag mezőgazdasági tevékenységet, annak a kapott támogatás továbbra is adóköteles bevétel lesz?

A kérdésre a választ az adózóna szakértője, könyvvizsgálója adta meg.

– A kérdező valóban jól értékelte a helyzetet, ezt a kedvezményt csak az őstermelők és csak a mezőgazdasági tevékenységükre tekintettel alkalmazhatják. Az egyéni vállalkozók adózása tevékenységtől függetlenül, változatlan szabályok szerint történik. A kapott támogatás része az adóköteles bevételnek. Az egyéni vállalkozó, aki eddig is kizárólag mezőgazdasági tevékenységet végzett őstermelőként, még dönthet úgy, hogy egyéni vállalkozásából kivonja a mezőgazdasági tevékenységeket, és azokat magánszemélyként, őstermelői adózás mellett folytatja. Az egyéni vállalkozásban pedig például bérmunkát, gépbérbeadást végez. Így az adószám és a kedvezőbb adózás is megmaradhat – írta a magro.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!