gazdaság

2021.11.23. 11:30

Őstermelőnek lenni jó, sokan választják

Kiknek érdemes őstermelői tevékenységet végezni? Miért szükséges az őstermelői státusz igénylése, és mi kell annak kiváltásához? Olvasóink közül többen is kérdeztek az őstermelői státusszal kapcsolatban.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Magyarországon olyan, a 16. életévét betöltött magánszemély lehet mezőgazdasági őstermelő, aki saját gazdaságában, meghatározott tevékenységi körben termékek előállítására irányuló feladatokat végez. Bevétele – az idei év januárjától – 8 millió forintról az éves minimálbér ötszörösére, megközelítőleg 10 millió forintra emelkedett. Azaz a 10 millió forintnak megfelelő éves bevételig az őstermelők adómentesek maradhatnak. Az őstermelő a saját, legfeljebb 300 hektár nagyságú termőföldjén gazdálkodik, írta a magro.hu.

Magyarországon jelenleg 340 ezer körüli a bejelentett őstermelők száma, ebből Tolna megyében hatezer körül alakul a létszámuk. A cél az, hogy ez a szám folyamatosan növekedjen. Az őstermelői kör bővítése különösen a hátrányos helyzetű térségekben fontos, ahol az őstermelői tevékenység sok helyen az egyetlen lehetséges bevételi forrás.

Az őstermelői státusz kiváltása kapcsán szükséges bemutatni a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és az adókártyát. Amennyiben az őstermelőnek van, szükséges az őstermelői igazolvány kiváltásához az adószám, az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben tárolt ügyfél-azonosító, az agrárkamarai nyilvántartási szám, a családi gazdálkodóként való nyilvántartásba vételről szóló határozat száma, az élelmiszer-nyilvántartásba vételről szóló határozat száma, illetve az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben nyilvántartott azonosítószám. Szükségesek továbbá az igazolvány igénylése szempontjából a saját gazdaságra és a termelésre vonatkozó adatok és a kérelemben szereplő egyéb adatok is.

Idén több változás is történt. A családi gazdálkodásról szóló törvény új szabályokat vezetett be az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos adminisztratív feladatokkal kapcsolatban. 2021. január 1-től megszűnt a klasszikus értelemben vett őstermelői igazolvány, ehelyett egy egységes, közhiteles rendszerből történik az őstermelők lekérdezése, ahol minden releváns és nyilvános adat szerepel.

Amennyiben valaki érdeklődni szeretne egy őstermelő jogosultsági köre iránt, vagy éppen a saját adatait ellenőrizné, használja az egységes és hivatalos, az őstermelői igazolvány helyett életbe lépő FELIR keresőt a Nébih oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!