Megállapodás

2021.12.29. 10:15

Csúcstechnológiás megoldásokat kínálnak a gyógyításban

A Szerb Köztársaság kormánya és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern Szerbiában létesítendő Nukleáris Tudományos és Technológiai Központról (CNST) szóló általános keretmegállapodást kötött, és a projekt megvalósítása érdekében vegyesvállalat létrehozásáról is megállapodtak.

Munkatársunktól

Sugárkezelés. A magyar lakosság is hasznát láthatja majd a központ eredményeinek Fotó: Shutterstock

A Szerbiában létesítendő Nukleáris Tudományos és Technológiai Központról szóló megállapodásokat egy nappal Ana Brnabić szerb miniszterelnök moszkvai látogatása előtt kötötték meg. A megállapodások értelmében az elkövetkező három évben Nukleáris Orvostudományi Központ létesül Szerbiában egy ciklotronnal, illetve radiofarmakon-gyártó berendezésekkel. 

– A megállapodás történelmi jelentőségű Szerbia és Oroszország kapcsolatában. Aleksandar Vučić szerb államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója után most aláírtuk azokat a megállapodásokat, amelyek révén Szerbia ismét azon országok közé tartozhat, amelyek a nukleáris technológia területén tudományos kutatási központtal rendelkeznek. Ezzel Szerbia hatékonyabban kezelheti az egészségügyi, tudományos és kutatási kihívásokat. Már most jelzik felénk a Szerbiával szomszédos országok, hogy szeretnék igénybe venni a központ kapacitásait. Ezen megállapodások aláírása új lehetőségeket nyit meg a Szerbia és Oroszország közötti kapcsolatok fejlesztésére a nukleáris technológia terén – közölte Nenad Popović, a szerb Innovációs és Technológiai Fejlesztési Minisztérium vezetője, az orosz–szerb kormányközi együttműködési vegyes bizottság szerb elnöke. 

– Nagyon örülünk, hogy szerb partnereinkkel sikerült megállapodni az orosz innovatív nukleáris technológiát használó projekt megvalósításának konkrét lépéseiről és előzetes ütemezéséről. A radiofarmakonokat gyártó berendezések és a nukleáris orvostudományi központ csúcstechnológián alapuló orvosi megoldásokat kínál majd a szerb lakosság számára, elsősorban az onkológiai betegségek kezeléséhez – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója. 

A tervezett központ jelentős mértékben hozzájárul Szerbia fejlődéséhez a legkorszerűbb technológiák felhasználása révén. Radioizotópokat állítanak elő orvosi és ipari célokra, szilícium félvezetőkhöz állítanak elő alapanyagot különböző iparágak részére, illetve ásványi anyagok és környezeti mintadarabok anyagösszetétel- és anyagszerkezeti vizsgálatát is végzik majd az új Nukleáris Tudományos és Technológiai Központban. 

– A szerb partnereinkkel alakítandó vegyesvállalat keretében korszerű radiofarmakon-gyártó létesítményt hozunk létre különböző betegségek diagnosztizálása céljából. Ez jelentősen hozzájárul a korszerű nukleáris orvostudomány fejlődéséhez Szerbiában és a régió egészében. A projekt gyakorlati megvalósítását már 2022-ben elkezdjük – mondta Jevgenyij Pakermanov, a Rusatom Overseas elnöke. 

A Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ a Szerb Kormány és az Oroszországi Föderáció Kormánya között 2019-ben, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerbiai látogatása során létrejött Kormányközi Megállapodás keretében valósul meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában