Kísérlet

2021.12.29. 18:35

Negyvenhat hibrid kukoricafajtát teszteltek idén

M. I.

Idén már tizenötödik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az országos kukorica-fajtakísérletet, melynek egyik helyszíne volt Iregszemcse. A kísérletben tizenkét fajtatulajdonos 46 hibridjét vetették el tavasszal. A 11 helyszín eltérő termőhelyi adottságai szé­leskörű adatelemzésre adtak lehetőséget. 

A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. Ezzel a lépéssel a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban. A kiértékelést az összes helyszín adatainak beérkezését követően a Nébih szakemberei végezték. A kísérleti eredmények jól mutatják, hogy idén az országon belül jelentős különbségek voltak termésmennyiség tekintetében, mert az aszály eltérő mértékben érintette a különböző területeket. A jövő évtől várhatóan öntözéses körülmények között is tesztelik a hibrideket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!