Élelmiszeripar

2022.01.25. 20:00

Csaknem kétmilliárd forintot nyertek fejlesztésre

Az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére kiírt pályázat első körének szekszárdi nyerteseit köszöntötték tegnap Szekszárdon a Merops Hotelben. Két nyertes, a Tolnatej Zrt., valamint a Mészáros Borház és Pincészet összesen 1 milliárd 800 millió forintot kap tevékenységének bővítésére.

Szepesi László

Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatójának Feldman Zsolt (balról) és Horváth István gratulált (Fotó: Mártonfai Dénes)

Ünnepélyes külsőségek között adták át a nyertes pályázatok dokumentumait tegnap délután. Horváth István, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a döntéseket az indokolta, hogy a tejfeldolgozás és a borászat meghatározó a város és a környék gazdasági életében. A teljesen magyar tulajdonban lévő Tolnatej Zrt. a hazai tej egytizedét dolgozza fel, s ezzel több mint ötszáz dolgozónak ad munkát, a 2500 hektáros szekszárdi borvidéknek pedig egyik legjelentősebb gazdasága a Mészáros Pincészet, amelyik összesen 250 hektáron termett szőlőt dolgoz fel.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára azzal folytatta, hogy egy erős, saját lábán megállni képes vidéki gazdaság az, amely előbbre viszi Magyarországot, s ebben kulcsfontosságú a saját erőforrásaira építő élelmiszeripar. Azért kell fejleszteni ezt az ágazatot, mert ez állítja elő a mezőgazdaság legnagyobb hozzáadott értékét, teremt munkahelyeket, jövedelmet a gazdálkodóknak és az élelmiszeriparban dolgozóknak egyaránt.

A megújuló agrárium, megújuló vidék program keretében a rendszerváltás utáni modern Magyarország legnagyobb élelmiszeripari fejlesztési programját indították el, és a tavaly megnyílt pályázat első körös döntései alapján ennek szekszárdi győzteseit ünnepelték.

Ezzel a beruházási programmal 1,8 milliárd forint támogatás került Szekszárdra, amellyel 3,5 milliárd forintnyi beruházás valósul meg. A Mészáros Pincészet a nyert összegből a raktárakat bővíti, új hordókat vesz, felújítják a borházat, s mert ők két pályázattal győztek, a másik segítségével egy új pezsgőüzemet építenek. A Tolnatej Zrt. pedig korszerűsíti, bővíti tevékenységét. Jelenleg évi 260 millió liter tejet dolgoznak fel, ez 300 millió fölé emelkedik majd, s árbevételük 50 milliárdról 60 milliárd forintra nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!