Koronavírus

2022.01.22. 11:30

Gyorsan reagált a járvány okozta veszélyhelyzetre mindkét cég

Saját szempontból gazdaságilag miként értékelhető a tavalyi esztendő? Mi várható az idei évtől? Mi jellemezte a humánerőforrás, a fejlesztés területét egy olyan időszakban, melyben a mindennapok része volt a járványveszély? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg a megye meghatározó vállalatait és intézményeit.

Szeri Árpád

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója (Forrás: MW)

Fotó: Dömötör Csaba

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.: – A tavalyi esztendőt értékelve az eddigi összes közül az ötödik legjobb termelési évünket mondhatjuk magunkénak – érzékeltette az atomerőmű 2021-es gazdasági helyzetét dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató. – A pandémia, mint az országban mindenkire, ránk is hatást gyakorolt. Ennek tükrében sem lehet kétséges, hogy a nemzetgazdaságban betöltött szerepe miatt a paksi atomerőműnek működnie és termelnie kell.

 

–A járvány kezdete óta olyan megoldásokat alkalmaztunk és alkalmazunk, melyek révén bármilyen esetben biztosítható a termelés és az ahhoz szükséges munkaerő. A járványveszélyhez maradéktalanul igazodó intézkedéseinknek köszönhetően az atomerőműben a védettség aránya eléri a 93,5 százalékot. Leépítésekre nem volt szükség, a nyugdíjba vonuló kollégákat megfelelő módon igyekszünk pótolni.

 

– A 2021-es év jelentős eredményeit áttekintve hadd említsem meg az úgynevezett „karcsúsított kazetták” alkalmazását, ezeknek az új típusú fűtőelemeknek a használatával kevesebb hulladék keletkezik úgy, hogy fajlagosan több energiát vagyunk képesek kinyerni egy-egy kazettából.

 

– Az idei évtől azt várjuk, amit az MVM Zrt., mint tulajdonos is vár tőlünk: azaz hogy a kitűzött termelési terveket időarányosan teljesítsük. Komolyabb átalakítással idén nem számolunk, ugyanakkor folytatódnak a biztonság további erősítése érdekében zajló beruházások.

Mittler István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. igazgatósági tagja, kommunikációs igazgatója (Beküldött fotó)

Paks II. Atomerőmű Zrt.: – A Paks II. Zrt.-nél azon dolgozunk, hogy az atomerőmű megtérülése a szigorú műszaki előírások teljesítése mellett a piaci elvárások szerint is megfelelő legyen – nyilatkozta lapunknak Mittler István igazgatósági tag, kommunikációs igazgató. – A két új paksi blokk építéséért és majdani üzemeltetéséért felelős társaság jelenlegi életszakaszában nem rendelkezik önálló bevétellel, a beruházáshoz szükséges forrást a költségvetés biztosítja – ezek folyamatosan a rendelkezésünkre álltak.

 

– Társaságunk gyorsan reagált a koronavírus-járvány jelentette fenyegetésre: védőeszközöket biztosított munkatársainak, és informatikai rendszerének köszönhetően zökkenőmentesen állt át annak idején a home office-ra. Kollégáink elhivatottságát jelzi, hogy 2020 nyarán a létesítésiengedély-kérelem több százezer oldalas dokumentációját a megváltozott körülmények közepette is határidőre véglegesítették. A jelenlegi intézkedések elégségesek a kollégák egészségének védelmét illetően, munkavállalóink pedig felelős magatartást tanúsítanak, így a pandémia nem hátráltatja a munkavégzést sem az irodai környezetben, sem pedig a munkaterületen. 

 

– A projekt előkészítésének előrehaladásával folyamatosan bővülnek a projekttársaság feladatai. Tavaly hatvan nyitott pozíció került betöltésre, ötvenöt új munkavállaló lépett be, ezen felül további öt kolléga 2022 elején csatlakozott a csapathoz. A Paks II. Zrt. munkajogi létszáma így december 31-én ötszáz fő volt. Hosszú távon az üzemeltető személyzet létszáma ennek mintegy a duplája lesz. 

 

– Szemmel látható az előrehaladás az építési-szerelési bázis építkezésén, ahol tizennyolc épület és építmény kivitelezése halad párhuzamosan. Komoly mérföldköveken vagyunk túl az engedélyeztetésben is. Csak a legutóbbi fontos lépéseket említve, novemberben beadtuk az atomerőmű „szívét” jelentő reaktortartályok gyártásiengedély-kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz, december végén pedig a 5. blokki reaktorépület építési engedélye iránti kérelemmel folyamodtunk az OAH-hoz. 

 

A projekt új szakaszba lépésével elengedhetetlen a szakterületinstruktor-állomány felvételének megkezdése, mert hosszadalmas a betanulási folyamat. 2022-től a műszakiellenőr-állomány bővítésére lesz szükségünk, és hasonlóképpen növelni fogjuk az engedélyezési és felügyeleti igazgatóság és a műszaki igazgatóság létszámát. Idén újabb fontos mérföldkövek elé is nézünk, hiszen egyrészt megkezdjük a földmunkákat az új blokkok területén, másrészt számos további kulcsengedélyt kívánunk megszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!